Meeste Europese hasj komt uit Marokko

Europol publiceerde deze week een rapport over de Europese drugshandel en de rol van de georganiseerde misdaad hierin. In de publicatie, met 16 pagina’s niet al te lijvig, onder ander aandacht voor de herkomst van de verschillende drugs op de Europese markt waarin volgens Europol 24 miljard euro per jaar wordt omgezet. 

 

Hasj en wiet zijn de drugssoorten die nog altijd het meest worden gebruikt in Europa. Volgens Europol is de hasj op de Europese markt vooral afkomstig uit Marokko. De politiedienst constateert dat de smokkelroute vanuit Marokko steeds vaker via Libië loopt. Vervolgens gaat het in vrachtschepen met dekladingen naar Europa. Criminele bendes zouden onder de vlag van ‘gewone’ ondernemingen de beschikking hebben over een vloot van schepen, aldus Europol. Hasj zou ook steeds vaker worden geruild tegen ladingen heroïne (vooral afkomstig uit Turkije), methamfetamine (vooral geproduceerd in Europa) en cocaïne uit Zuid-Amerika.

Cocaïne

Handel in cocaïne is in Europa goed voor bijna 6 miljard euro. Dat is dus 25% van het totaal van de Europese drugsmarkt. Dat de coke voornamelijk wordt geproduceerd in Peru, Bolivia en Colombia en via andere Zuid-Amerikaanse landen, de Caraïben en West-Afrika in Europa belandt, is niet heel erg opmerkelijk. Europol constateert dat de productie van cocaïne in Colombia sterk toeneemt, tengevolge van het vredesakkoord tussen guerrillabeweging Farc en de overheid. De cocaproductie steeg in 2016 in Colombia met 52% ten opzichte van 2015. Gevolg is dat veel meer cocaïne in Europa belandt, volgens Europol. Een deel daarvan is bestemd voor de interne markt, maar Europa groeit ook als transportcentrum van cocaïne die naar Azië en het Midden-Oosten wordt getransporteerd.

Nieuwe drugs

In het rapport is ook aandacht voor nieuwe soorten drugs. Volgens onderzoeken zouden er sinds 2005 620 nieuwe drugssoorten zijn geïntroduceerd. Deze nieuwe drugs, vooral synthetische opioïden, worden voornamelijk in China geproduceerd. Het gebruik heeft volgens Europol grote risico’s. Zo heeft de designer drug fentanyl in Engeland in acht maanden tijd 60 levens gekost. Het is een pijnstiller die sterk verslavend is en een honderd keer sterkere werking heeft als morfine. Fentanyl is illegaal. Popartiest Prince gebruikte pillen met fentanyl – wellicht zonder dat hij daarvan wist. Het middel werd hem (ook) fataal.