“Meesteroplichter” overgeleverd aan Luxemburg

“Meesteroplichter” Ari Olivier (76) wordt uitgeleverd aan Luxemburg. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank dinsdag bepaald, aldus het Algemeen Dagblad. Olivier moet zich verantwoorden in een fraudezaak waarbij een Luxemburgse drankendistributeur voor tonnen is opgelicht.

273.000 euro

Olivier is verdachte in een onderzoek naar factuurfraude bij het Luxemburgse bedrijf Boissons Heintz. Criminelen wisten deze drankendistributeur er in mei 2015 van te overtuigen dat frisdrankgigant Coca Cola zijn zakelijke rekening naar Nederland had verhuisd. Een factuur van 273.000 euro is dan ook naar een Nederlandse rekening overgeboekt, van daar werd het geld weggesluisd.

Onschuldig

De totale schade bij verschillende bedrijven loopt volgens de Luxemburgse justitie in de miljoenen. Ari Olivier was volgens de Luxemburgse justitie hierbij betrokken. Hij zelf ontkent enige betrokkenheid. Hij heeft wel over zijn rol in soortgelijke fraudezaken verklaringen afgelegd bij de FIOD. Medeverdachten Ruud en Milan G. worden ook overgeleverd. Ook zij zeggen onschuldig te zijn. In Luxemburg zijn voor dit delict celstraffen tot 10 jaar.

Olivier was in de jaren zeventig betrokken bij verschillende oplichtingen en fraudes. Van 1978 tot 1986 was hij gedetineerd.