Mega-actie politie: invallen op tientallen locaties in Nederland en Spanje

De politie, FIOD en Belastingdienst hebben maandagochtend vroeg in een groot drugsonderzoek op tientallen locaties in Nederland en Spanje doorzoekingen gedaan. Er zijn negen verdachten aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het parket in Den Bosch.

Achter de labs

De recherche in Eindhoven doet sinds november 2019 onderzoek naar een organisatie die zich op grote schaal bezighoudt met de productie en handel van synthetische drugs en het witwassen van crimineel vermogen. De afgelopen jaren is daarin een groot aantal drugslabs opgerold en werden meerdere personen aangehouden en vervolgd. Met de arrestaties van gisteren denken politie en het Openbaar Ministerie enkele spelers achter een deel van deze labs te pakken te hebben.

Er zijn negen mannen aangehouden in de leeftijd van 26 tot 74 jaar. Ze zijn afkomstig uit Eindhoven, Best en Oirschot. Eén van hen, een 41-jarige man, was al gedetineerd en is in zijn cel aangehouden. Ze worden onder andere verdacht van witwassen, de productie en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie.

Veertig woningen

Na de aanhoudingen in Eindhoven, Oirschot en Best begon de politie met doorzoekingen van een groot aantal panden. Het ging om meer dan veertig woningen en bedrijven in Eindhoven, Best, Nuenen, Oirschot, Helmond, Zandvoort, Den Bosch, Waalre en Oeffelt. In Spanje vonden doorzoekingen plaats van twee woningen in Málaga en Marbella. De politie zocht naar zaken die in verband kunnen worden gebracht met de productie van en handel in synthetische drugs. Ook is gezocht naar geld en luxegoederen. Bij de actie waren in totaal ruim 1.000 opsporingsambtenaren betrokken.

Woonwagenkamp

Een aantal verdachten is aangehouden op een woonwagenkamp aan de Heezerweg te Eindhoven. Deze locatie grenst aan het buitengebied. Het bosperceel is onderdeel van het zoekgebied. Op het terrein zijn zeker acht doorzoekingen van woningen gedaan. Het gaat onder meer om woningen van de aangehouden verdachten. Ook in en om het terrein wordt gezocht door specialisten van de politie en defensie. De bewoners moesten hun woningen verlaten tijdens het onderzoek en kunnen later terugkeren.

Cryptocurrency

In totaal zijn zo’n 40 locaties doorzocht waarbij ook de nodige verborgen ruimtes werden gevonden. Aangetroffen zijn vuurwapens en munitie, jachtgeweren met munitie en een luchtdrukwapen. Ook zijn grote sommen geld gevonden, soms verstopt onder de grond of in verborgen ruimtes in en bij de zoeklocaties. In totaal gaat het om meer dan een half miljoen euro in contanten en mogelijk ook cryptocurrency. De zoekploegen vonden ook de nodige drugs en benodigdheden voor de vervaardiging ervan. Naast kleine hoeveelheden hasj, cocaïne en amfetamine vond de politie ook tien kilo crystal meth, 65 ponypacks, 2 liter PMK, enkele kilo’s BMK glucidezuur, en productiemiddelen voor de wietteelt.

Ook andere benodigdheden voor de productie van synthetische drugs zoals ketels, ketelonderdelen en gasflessen werden in beslag genomen. In Oeffelt werd bovendien een drugslab in opbouw aangetroffen. Hier was nog geen sprake van productie-activiteit.

Manegepaarden

Bij de zoektochten werden op verschillende adressen ook zakken vol dure horloges aangetroffen. Daarnaast is een grote hoeveelheid kleding, 136 kilo zwaar vuurwerk en een aantal manegepaarden en bijna 30 auto’s en een scooter in beslag genomen. Tenslotte is er een ‘jammer’, een aantal gsm-telefoons, laptops, gegevensdragers en encryptietelefoons gevonden die nader onderzocht gaan worden. Vanwege de grote hoeveelheid in beslag genomen goederen verwacht het team nog enige tijd nodig te hebben om het totaal van de gevonden zaken volledig in beeld te krijgen.

Het onderzoek gaat de komende weken volop verder. De politie denkt dat nog meer arrestaties zullen volgen.