Mega-hasjzaak voor de rechtbank

Voor de rechtbank in Arnhem is dinsdag de mega-zaak in het zogenoemde Sprinkhaan-onderzoek begonnen. Er staan 17 verdachten terecht voor hasjhandel en het witwassen van crimineel geld. Hoofdverdachte is de 37-jarige Marokkaanse-Nederlandse A.C. uit Arnhem. Hij zou ongeveer 65.000 kilo hasj van Marokko naar Nederland hebben laten smokkelen en 23 miljoen euro aan winst hebben witgewassen.

Het Openbaar Ministerie komt uit op het totaal 65.000 kilo hasj op basis van de winsten die volgens de aanklager zijn witgewassen. Concreet liggen er twee transporten voor: een transport van 1620 kilo hasj over zee van Marokko via Spanje en Terschelling naar Nederland en een partij van 2685 kilo hasj die in het Gelderse Huissen in beslag is genomen.

De hoofdverdachte verblijft in Marokko en zal niet in Nederland kunnen terechtstaan omdat Marokko geen onderdanen uitlevert. Hij staat wel internationaal gesignaleerd.

In september is er al een zitting geweest in de zaak. Daarna zijn meerdere getuigen gehoord in Marokko, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (Isle of Men). De zaak zal worden behandeld tussen 10 en 26 januari. 

Het onderzoek begon in november 2007 als financiëel onderzoek naar aanleiding van mogelijke witwasactiviteiten van een destijds 35-jarige Arnhemmer. Eerder was al informatie binnengekomen bij de politie over een verdachte uit Bemmel. Deze verrichtte overboekingen die niet pasten bij zijn legale inkomsten.

Uit het onderzoek naar de man uit Bemmel bleek waar het geld naar toe vloeide en hierdoor kwam de hoofdverdachte uit Arnhem in beeld. 

Op 21 april 2008 zijn aanhoudingen en doorzoekingen gedaan, de hoofdverdachte ontsprong de dans, hij was al weg uit Nederland. De zaak heeft zo lang gelopen omdat er reeksen rechtshulpverzoeken zijn gedaan naar meerdere landen om meer bewijs op tafel te krijgen.

Er is beslag gelegd op zes panden in Nederland, banksaldi en exclusieve auto’s van de automerken Ferrari, Bentley, BMW, MB en Audi. Een verder op contant geld en sieraden, een penthouse en appartement in Marokko, appartementen in Spanje en bankrekeningen in Zwitserland.

Bij een medeverdachte werd tijdens zoekingen de (vermoedelijke) hasjboekhouding gevonden van twee jaar grootschalige hasjhandel. Hieruit kwam de verdenking naar voren dat er de afgelopen jaren 62.500 kilo hasj is verhandeld met een omzet van meer dan 30 miljoen euro. De criminele winsten zouden door de Arnhemmer met behulp van koeriers per auto en vliegtuig overgebracht zijn naar Marokko om daar wit te wassen o.a. door de aankoop van onroerend goed.

Uit verder onderzoek bleek nog dat er geld op bankrekeningen stond in Zwitserland en het Isle of Man. Ook zou de Arnhemmer investeren in de bouw van drie exclusieve jachten in Turkije ter waarde van 7,4 miljoen euro.

Na 21 april 2008  probeerde de hoofdverdachte, via andere verdachten nog geld van de Zwitserse bankrekeningen af te halen. Dat is voorkomen na rechtshulpverzoeken. In Zwitserland is beslag gelegd op de bankrekeningen.

Het Openbaar Ministerie legt er de nadruk op dat het succes is behaald door te kiezen voor een financiële aanpak van de hoofdverdachte. Dat gaf inzicht in zijn vermogen en maakte de verdenking van grootschalige internationale hasjhandel concreet.