Klapper NR internationale drugshandel

De Nationale Recherche denkt een internationaal opererende groep drugshandelaren te hebben opgerold. Maandag is de 41-jarige hoofdverdachte Nederlander F. H. J. uit Spanje overgeleverd en door de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld. Hij werd op 19 november in Spanje aangehouden. De andere verdachten zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis. De groep zou wereldwijd in cocaïne, methamfetamine en hasj hebben gehandeld.

Door de Nationale Recherche en buitenlandse politiediensten zijn op 15 november in Nederland, Spanje en Dubai een twintigtal woningen en bedrijven doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op een grote hoeveelheid administratie, computers en smartphones.

In het onderzoek “Heelal” is op 19 november de hoofdverdachte F.H.J. in San Pedro Alcántara bij Marbella samen met een Spaanse verdachte J. O. O. (39) aangehouden. De Spanjaard zit daar nog in hechtenis.  Er zijn toen zoekingen geweest in woningen en panden in Torremolinos, Mijas en Marbella. 

F. H. J. is verdacht van verhandelen van ruim 500 kilo cocaïne en 230 kilo metamfetamina en het witwassen van zeker 500.000 euro.

het Openbaar ministerie maakte dinsdag bekend dat door het Bureau Ontnemingswetgeving OM (BOOM) in Nederland en Spanje beslag gelegd op meer dan 20 (vakantie)woningen, een pannenkoekenhuis, 20 auto’s, kostbare schilderijen, bankrekeningen, dure horloges en sieraden en bijna 50.000 euro contant geld.

De Nationale Recherche onderzoekt internationale drugstransporten, waarbij honderden kilo’s cocaïne naar Nederland zijn gesmokkeld en methamfetamine naar onder andere Australië is uitgevoerd. De verdachten hadden vermoedelijk de mogelijkheid om bij verschillende leveranciers grote partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika te bestellen.

Bovendien zijn verschillende transporten met honderden kilo’s hasj, bedoeld voor de export naar Engeland en Italië in beslag genomen. Bij de drugstransporten is vermoedelijk gebruik gemaakt van speciale dekmantelbedrijven, die de criminele activiteiten moesten verhullen.

De misdaadwinsten van de organisatie zijn vermoedelijk op grote schaal wereldwijd witgewassen. Het onderzoek strekt zich uit tot investeringen in woningen, (auto)bedrijven, horloges, kunst, auto’s en vaartuigen in vele landen.

In het onderzoek wordt door het Landelijk Parket en de Nationale Recherche nauw samengewerkt met justitie- en politiediensten in Zuid-Amerika, Australië, West-Europa en de Verenigde Arabische Emiraten.

De in Nederland aangehouden verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Een eerste openbare terechtzitting staat gepland voor begin 2012 bij de rechtbank Rotterdam.