Twee verdachten mensenhandel vrij

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag twee verdachten in hoger beroep vrijgesproken van mensenhandel in het zogenoemde Koolvisonderzoek. In de zaak stonden acht verdachten terecht voor mensensmokkel, mensenhandel en het deelnemen aan een criminele organisatie. De hoofdverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Ook moet de hoofdverdachte aan twee slachtoffers een schadevergoeding betalen. Aan de overige verdachten zijn gevangenisstraffen van 20 weken tot 30 maanden opgelegd.

Aan een vrouw die zich, los van de hoofdverdachten, had schuldig gemaakt aan mensenhandel is een gevangenisstraf van 34 maanden opgelegd. De meeste straffen zijn hoger uitgevallen dan de straffen die door de rechtbank waren opgelegd.

In het Koolvisonderzoek bleken verdachten slachtoffers van mensenhandel in Nigeria aan voodoorituelen te hebben onderworpen. De meeste slachtoffers waren jonge asielzoeksters die een beter bestaan was beloofd in Europa.

Het Openbaar Ministerie heeft zelfs een dominee en een ervaringsdeskundige ingeschakeld om die invloeden ongedaan te maken. Het gerechtshof acht het inschakelen van derden gerechtvaardigd. Maar het gerechtshof vond het gevaar van beïnvloeding door die derden wel aanwezig. Om die reden heeft het gerechtshof delen van de verklaringen van slachtoffers niet voor het bewijs gebruikt.

Het Koolvis-onderzoek is al begonnen rond 2006, na berichten over de opkomst van vrouwenhandel vanuit Nigeria.

Hier, hier, hier en hier de arresten.