Mexicanen op de vlucht door jacht op El Chapo (VIDEO)

De Mexicaanse autoriteiten zijn al maanden op zoek naar de ontsnapte crimineel Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, de grootste kartelbaas van Mexico. De overheid zegt hem op de hielen te zitten – bij één actie zou El Chapo tenauwernood zijn ontsnapt. Maar bij de jacht wordt grof materieel ingezet. Burgers zijn een dorp in de staat Sinaloa ontvlucht omdat ze vanuit helikopters en vliegtuigen zouden zijn beschoten. Videoreportage van Vice na de klik.

De Mexicaanse opsporingsdiensten vermoeden dat Guzman sinds zijn ontsnapping in juli van dit jaar, zich ophoudt in de ‘gouden driehoek’: een gebied dat ligt in de deelstaten Sinaloa, Chihuahua en Durango in het westen van Mexico. Dat is basis van het Sinaloakartel, waar Guzman de leider van is.

In oktober vond in het gebied een grote actie plaats waarbij Guzman bijna zou zijn gepakt. El Chapo hield zich volgens de autoriteiten op in een ranche in een dorp in het gebied. Bij de actie werden helikopters en vliegtuigen ingezet. Bewoners van het dorp zeggen nu tegen Vice dat de helikopters en vliegtuigen schietend aan kwamen vliegen, waarbij er vanuit het niets werd geschoten op de bewoners.

De dorpelingen zijn het gebied ontvlucht. Bekijk het hele verhaal van de bewoners in de video.