Mexicaans kartel naar Peru

De cocaïneproductie van Peru is de laatste jaren sterk gegroeid en is nu de hoogste van de wereld. Tegelijk zijn machtsverhoudingen in de internationale groothandel definitief verschoven. Mexicaanse kartels werken in toenemende mate in Zuid-Amerika. Het grootste Mexicaanse kartel lijkt nu een deal te hebben gesloten met de Peruaanse maoïstische guerillabeweging Lichtend Pad (Sendero Luminoso). 

Het gebied waar de cocabladeren groeien in Peru ligt tussen het hooggebergte en het laagland van het Amazonegebied en is bijzonder dunbevolkt en onherbergzaam. De guerilla’s van het Lichtend Pad hebben zich daar verborgen, nadat ze de afgelopen decenia militair zijn uitgeschakeld.

Volgens een Peruaanse expert opereert het Sinaloa-kartel nu samen met de guerilla’s vanuit een bijzonder ruig berggebied in het centrum van Peru waar ook de meeste cocabladeren worden geproduceerd. In dat gebied, noordwestelijk van de Inca-stad Cuzco, resideert ook één van de twee overgebleven groepen van het Lichtend Pad.  

In 2003 en 2008 heeft de politie in Peru Mexicanen van het Sinaloa-kartel aangehouden in verband met grote cocaïne-transporten.

De dominantie van Colombiaanse kartels is verleden tijd. Ook binnen Colombia opereren Mexicaanse groepen (lees hier hoe Mexicanen de coke-handel naar de Verenigde Staten overnamen). Mexicaanse handelaren beschikken over het geld en de middelen om de productie in eigen hand te brengen. Daarmee wordt hun winstaandeel in de handel groter.

In Peru hebben de Mexicanen een lokale partner als het Lichtend Pad nodig om veilig te kunnen werken. Deze guerilla’s waren al bij de handel in coca-bladeren betrokken, net als hun collega’s van de FARC in Colombia. 

Overigens heeft de leider van de andere, meer noordelijk gelegerde groep Senderistas, onlangs in de Peruaanse media gezegd niet in de drugs verder te willen en juist over wapenstilstand met de regering te willen spreken. Maar ook deze groep voorziet zich van inkomen door “belasting” te heffen op de handel in coca-bladeren.

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) maakte in oktober bekend dat Peru weliswaar veel minder coca-blad produceert dan Colombia maar wel meer cocaïne, mede door de betere kwaliteit van de grondstof.

Volgens de DEA gaat de meeste Peruaanse cocaïne via Brazilië en Argentinië naar Europa en Azië. Slechts 4% gaat naar de Verenigde Staten.