Mexico: burgemeester gestenigd

De burgemeester van een klein plaatsje in het westen van Mexico is vandaag samen een gemeenteambtenaar dood gevonden achterop een pickup-truck. Volgens een anonieme bron zouden de twee zijn doodgegooid met stenen en bewerkt met kapmessen. Het is de vijfde burgemeester die binnen een maand wordt gedood, in heel 2010 werden elf burgemeesters in Mexico vermoord. Volgens Mexicaanse kranten was Gustavo Sanchez, op de foto links, voordat hij burgemeester werd onderwijzer op een lagere school. Moordeskaders van de Mexicaanse drugskartels hebben het afgelopen jaar een reeks politici om het leven gebracht, vooral kandidaten voor het gouverneursschap van de deelstaten. In het noordelijke deel van Mexico hebben criminele organisaties grote delen van het platteland in handen. De Mexicaanse president Felipe Calderon is sinds zijn aantreden in december 2006 begonnen keihard op te treden tegen de drugssmokkel op de route naar de Verenigde Staten. Dat heeft geleid tot grote schietpartijen tussen zeer goed bewapende leden van drugsbendes en leger en politie. De vraag is wat de drugskartels willen bereiken met hun vrijwel dagelijkse terreur.

 

George Grayson, die een boek schreef over de crisis in Mexico, denkt niet dat de kartels de macht willen overnemen maar dat ze willen duidelijk maken dat ze niet te verslaan zijn en met rust gelaten willen worden. Grayson denkt dat de drugshandel in principe gediend is met vrede en niet met de huidige guerilla-oorlog.

Doordat de Mexicaanse regering met leger en politie zo hard optreedt in de drugsoorlog wordt de concurrentie tussen de kartels onderling ook harder. Op de knooppunten bevechten ze elkaar daardoor ook met veel geweld.

Overigens boekt de strijd van Calderon tegen de kartels vrijwel geen resultaat, behalve veel doden en gewonden. Meer dan 29.000 mensen zijn gedood in drugsgerelateerd geweld sinds Calderon aantrad.