Mexico levert twee kartelbazen uit aan VS

Mexico heeft twee leiders van grote drugskartels uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar ze worden verdacht van drugssmokkel, witwassen, ontvoering en moord. Het gaat om Edgar Valdez Villarreal, alias De Barbie, en Jorge Costilla Sanchez (foto), ook wel El Coss genoemd. Amerika vraagt al jaren om hun uitlevering.

Sinds de ontsnapping van Joaquin Guzmán uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis, kregen de Mexicanen plots haast met het uitleveringsverzoek. Valdez en Sanchez zaten ook in deze gevangenis vast.

Rivalen opgeknoopt aan brug

Valdez werd in 2010 opgepakt. Hij zou de leider zijn van het Beltrán-Leyva kartel, die onder meer een hevige oorlog uitvechten met het Zetaskartel om drugsroutes. Valdez, die opgroeide in Texas, hield zich eerst nog bezig met het smokkelen van marihuana naar Amerika, maar kreeg later een belangrijke positie binnen het Beltrán-Leyvakartel. Hij regelde de import van coke uit Colombia vanuit het zuiden van Mexico.

In december 2009 vergroot Valdez zijn macht als Arturo Beltrán-Leyva om het leven wordt gebracht door Mexicaanse militairen. Hij wordt sindsdien gezien als de leider van het kartel. Hij staat bekend om zijn wrede afrekeningen: hij hangt zijn slachtoffers vaak met een touw aan een brug, met daarbij een cynische boodschap op een briefje.

Golfkartel

Sanchez wordt gezien als een van de leiders van het Golfkartel. Sanchez begon zijn carrière als politieagent, maar in de jaren 90 sloot hij zich aan bij het Golfkartel. In 2003 wordt hij een van de belangrijkste leiders van het kartel als Cárdenas Guillén wordt gearresteerd door de politie. Later wordt hij nog belangrijker, als zijn kompaan in 2010 wordt doodgeschoten.

In de jaren daarna valt het eens zo machtige Golfkartel uit elkaar. Los Zetas scheiden zich af, en ontketent een bloede machtsstrijd in Mexico. Binnen de rest van het Golfkartel ontstaan ook bloedige conflicten. Sanchez krijgt het maar deels mee: hij wordt in 2012 opgepakt.