Mexico Video: intimidatie in de praktijk

De drugsoorlog in Mexico is ook een zenuwenoorlog waarbij de bevolking bang wordt gemaakt en geïntimideerd. De kartels hebben er belang bij dat vooral mensen die in overheidsdiensten werken zich zo min mogelijk met de bestrijding van de drugshandel bemoeien. Daarom moet ambtenaren angst worden aangejaagd. Zo kan bijvoorbeeld een burgemeester of een politiecommissaris er (bijvoorbeeld) toe worden aangezet ervoor te zorgen dat er op een bepaalde smokkelroute op gezette tijden geen politiecontrole is. Angst zaaien gebeurt door lokaal bekende mensen te liquideren maar het gebeurt ook subtieler. Drugskartels communiceren graag met de bevolking om aanwezigheid te tonen en bepaalde boodschappen door te geven, via internet maar ook met spandoeken in drukke straten. Niet ’s nachts maar op klaarlichte dag. Dit soort klussen mag de jongste garde binnen de kartels opknappen. Een groepje narco’s heeft er vorige week zelf een filmpje van gemaakt. Let op de moderne wapens die de jongens speels op de automobilisten richten.

 

Op 15 september jongstleden gaat in Chihuahua, een stad in Noord-Mexico van 900.000 inwoners een groepje mannen van een kartel op pad om spandoeken op te hangen. De jongens zijn onderdeel van La Gente Nueva (de nieuwe mensen), de gewapende arm van het Sinaloa-kartel, van de voortvluchtige “Chapo” Guzman.

We zien ze eerst in een safe house waar ze wat grappen maken over een bepaalde ‘commandant’. Tijdens het ophangen van een spandoek horen we één van de jongens een liedje zingen waarin Chapo wordt verheerlijkt en het leven in het drugskartel wordt geromantiseerd. Guzman is één van de rijkste en meest gezochte mannen op aarde.

Tegen de passerende automobilisten zingt hij onder meer: ‘wij zijn mannen van Chapo.’ Later in de video hebben ze een opname van hetzelfde lied onder de beelden gemonteerd. Daarna stuurden ze het aan Blog del Narco, kennelijk in de hoop via zijn site op het internet te verschijnen.

Blog del Narco onderstreept dat hij niet in de video heeft gemonteerd. Wel heeft hij er er wat cynische opmerkingen over de ‘klootzakkerij’ en hun heldendaden overgezet en hij laat hun gezicht ‘maar eens goed zien.’

https://youtu.be/_eah1wFPHFw