Bloedig weekend in Mexico

In Mexico vallen nog elke dag vele doden door geweld dat samenhangt met de drugshandel. In de nacht van vrijdag op zaterdag vielen er her en der zeker 26 doden. In Balleza in de staat Chihuahua zijn vrijdagnacht de gefolterde lichamen van zes mannen gevonden in een ravijn. In de stad Torreón vielen onbekenden een ontwenningskliniek aan. De meeste doden vielen in noordelijke deelstaten die grenzen aan de Verenigde Staten. In december trad de nieuwe president Enrique Peña Nieto aan.

Die zei na zijn aanstelling in december te willen breken met de harde lijn tegen de drugskartels, waarbij door zijn voorganger Felipe Calderón vooral militairen werden ingezet. Tussen 2006 en 2012 vielen er in Mexico tussen de 50.000 en 70.000 mensen doden door drugsgerelateerd geweld.

Ook de nieuwe president zal de strijd tegen drugs voortzetten maar zich ook richten op bestrijding van corruptie.

Overigens is het geweld in de grensstad Ciudad Juárez de afgelopen jaren afgenomen. Volgens de lokale krant Diario de Juarez bleef het aantal moorden daar in 2012 steken op 751. In 2011 waren dat er nog 2.086. Over de oorzaak hiervan verschillende meningen. Het Mexicaanse Openbaar Ministerie stelt dat de daling het succes aantoont van het beleid.

Anderen zijn van mening dat de oorzaak is dat de grote strijd tussen het Sinaloa-kartel en het voormalige Juárez-kartel is beslist in het voordeel van Sinaloa. 

In andere steden als Acapulco, Monterrey en Culiacan zijn de geweldscijfers juist gestegen. Met name in de grote industriestad Monterrey bestrijden Los Zetas en het Golf-kartel elkaar hevig.  

Een dode:

{youtube}-2lsfWixzeM{/youtube}

Crimesite Dossier Mexico.