Michael vrijgesproken van drugs en wapenbezit

De rechtbank Den Haag heeft het Haagse reality soapsterretje Michael van der Plas vrijgesproken van het vervoeren van een automatisch vuurwapen en handel in harddrugs. Hij is wel veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor zijn aandeel in het afleveren van 17 kilo wietresten. De rechtbank vindt  dat het niet zeker is dat hij wist dat er een vuurwapen in een tas in de kofferbak van zijn auto lag. De officier van justitie had celstraf geëist. Van der Plas is de vriend van de bekende Barbie.

Gruis

Van der Plas was volgens de rechtbank betrokken bij de levering van 17 kilo wietgruis. Zelf heeft hij gezegd dat hij alleen maar twee dozen achter in de auto heeft zien staan. Maar uit tapgesprekken blijkt dat Michael wel degelijk wist van de plannen om gruis aan een coffeeshop in Delft te verkopen. Ook was hij erbij toen het geld voor de wietgruis werd opgeëist en daarover ruzie ontstond. Er is zelfs sprake van geweest dat het hennepgruis aan Michael zou worden terugbezorgd.

Vuurwapen

De rechtbank stelt voorop dat de lezing van Michael dat hij niets wist over een vuurwapen vragen oproept. Michael is met een vriend naar een parkeerterrein gegaan. Daar hebben zij een andere man ontmoet. Deze man is kort daarop even weggeweest en kwam vervolgens terug met een zwarte rugtas. De vriend van Michael heeft deze tas in de kofferbak gelegd. Vervolgens zijn ze naar een loods gereden, waar de vriend van Michael de rugtas heeft achtergelaten. In de rugtas bleek een automatisch vuurwapen te zitten. Op het eerste gezicht lijkt het niet waarschijnlijk dat Michael niet aan zijn vriend heeft gevraagd waar hij mee bezig was. Maar dat is onvoldoende om te kunnen bewijzen dat Michael op het moment van de overdracht wist wat er in de tas zat. Zelf zegt hij dat hij dit pas later die avond van zijn vriend had gehoord.

Harddrugs

Volgens de rechtbank is er een ernstig vermoeden dat Michael en zijn medeverdachten in de periode van 2 februari 2012 tot en met 17 februari 2012 handelden in harddrugs. Er zijn telefonische contacten en ontmoetingen geweest die in die richting wijzen. Maar de rechtbank kan niet met zekerheid vaststellen dat het echt om harddrugs ging, vooral omdat er geen handel is onderschept. Het kan ook zijn gegaan over andere (verboden) middelen. 
De bevriende medeverdachte wordt ook vrijgesproken van de handel in harddrugs. De rechtbank veroordeelt hem wel voor het bezit van het automatisch vuurwapen en ook voor het afleveren van wiet. Hij krijgt daarvoor een celstraf van tien maanden.