‘Mijn broer is een psychopaat’

In NRC Handelsblad dinsdag een interview met advocaat Astrid Holleeder, de zus van Willem. Ze heeft met haar zus bij de politie belastende verklaringen afgelegd over haar broer. Ze zegt: ‘Ik wil dat hij nooit meer uit de gevangenis komt.’

Verrader

Astrid Holleeder (1965) omschrijft haar broer als een gewetenloze, zelfzuchtige, manipulatieve, moorddadige verrader. ‘Hij schept er genoegen in mensen te vernietigen. Willem maakt iedereen het leven onmogelijk. Ik wil dat mijn broer nooit meer uit de gevangenis komt. Alleen als hij levenslang krijgt, kan hij niet nog meer slachtoffers maken.’

Oppassen

Astrid Holleeder wil niet beoordeeld worden vanwege haar broer, zei ze tegen NRC. Ze zegt geen held en ook geen slachtoffer te zijn.

‘Hij is gek, ieder normaal mens zou daartegen in het geweer komen.  Hij zegt ook altijd: ‘Pas als ik aardig ga doen, moet je echt oppassen. Mensen moeten snappen dat hij iedereen heeft verraden, echt iedereen. Ook zijn zwager, mede Heinekenontvoerder en jeugdvriend: Cor van Hout. Willem heeft de man van zijn zus laten vermoorden. Wie doet zoiets?’

Hillis

Astrid Holleeder vertelde aan de NRC zij en haar zus na het doodschieten van Cor van Hout naar het Amsterdamse Bos moesten komen. Daar vertelde hij dat Sonja haar huis in Spanje moest afstaan aan Stanley Hillis. Met dat huis zou hij de schutters gaan betalen.

‘Moet je je voorstellen wat dat heeft betekend voor mijn zus. Ze werd geterroriseerd door Willem terwijl ze alles voor hem deed. En als het dan niet beviel zei hij: ‘Je weet toch wat ik doe.’ Daar bedoelde hij de moord op Cor mee. (…) Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd alles te weten te komen, vooral informatie die voor hem belastend is. Dat heb ik tot het allerlaatste moment volgehouden. Tot drie weken geleden. In de gevangenis heeft hij mij nog verteld wie degene is geweest die Cor heeft gelokt naar het restaurant in Amstelveen waar hij in 2003 is doodgeschoten. ‘De lokker’, noemde Willem hem. Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik heb het toch gedaan. Ik heb ook gebruik gemaakt van de manier waarop hij ons onder druk zette. Door aan ons te vertellen wat hij allemaal gedaan had, dacht hij controle over ons te hebben. Maar dat betekent ook dat ik van Willem veel belastende informatie heb gekregen over hemzelf. Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van zijn kwetsbaarheid en hem bestreden met zijn eigen wapen: manipulatie. Hij heeft het niet in de gaten gehad. Tenminste, dat hoop ik. Want met Willem weet je het nooit. Misschien heeft hij dit ook wel voorzien.’

Lees meer in de NRC.

Zie ook: Portret: Sonja & Astrid