‘Mijn neef vermoordde Sittards echtpaar’

‘Niet Olaf Hamers, maar mijn neef Henk Ponsing is verantwoordelijk voor de moord op het echtpaar Zwakhalen uit Sittard in 2003.’ Dat zegt Andre Ponsing in een interview met De Telegraaf. Vorige week kwam deze zaak weer in het nieuws omdat de advocaat van de tot levenslang veroordeelde Olaf Hamers een herzieningsverzoek heeft ingediend bij de hoge raad.

Andre Ponsing zegt onder meer in De Telegraaf dat politie en justitie altijd zijn verklaring hebben genegeerd. Hij heeft toentertijd al gezegd dat zijn neef Henk Posing achter de dubbele moord in Sittard zit.

Onschuldig

In 2003 werden autohandelaar Jo Zwakhalen en zijn vrouw in hun woning doodgeschoten. Ook hun 9-jarige kleindochter werd neergeschoten, maar overleefde de aanslag. Zij werd later een belangrijke getuige voor het Openbaar Ministerie (OM). Mede op basis van haar verklaringen is Olaf Hamers tot levenslang veroordeeld. Zijn advocaat diende vorige week een herzieningsverzoek in bij de hoge raad. De verdediging is overtuigd van de onschuld van Hamers.

Andre Ponsing zegt in De Telegraaf dat een buurtbewoonster zijn neef Henk Ponsing had herkend toen hij bij de moordplek wegrende. Ook zou hij na de moord in een keer over veel geld beschikken terwijl hij daarvoor altijd geld moest lenen van zijn neef.

Aangifte tegen politie

Verder meldt De Telegraaf dat de politie probeerde om een gedetineerde, waarvan de naam bij de krant bekend is, een valse verklaring af te laten leggen. ‘De agenten beweerden van een cipier te hebben gehoord dat Olaf tegenover mij bekend had dat hij die moorden pleegde. Ik wist niet wat ik hoorde. Het was klinkklare onzin! Olaf heeft mij nooit zoiets gezegd’, aldus de gedetineerde in De Telegraaf.

Toch bleef de politie aandringen bij de gedetineerde. Hij zou strafvermindering krijgen als hij alsnog een verklaring tegen Olaf Hamers af zou leggen. John Peters, advocaat van Olaf Hamers, zegt in De Telegraaf dat hij zeker aangifte gaat doen tegen de betreffende rechercheurs.

Lees ook:

Dubbele moord: nieuwe dwaling?