Miljoenen in kippenvlees en op Aruba

Een RST (Recherche Samenwerkingsteam) heeft woensdagavond 2,8 miljoen euro in beslag genomen in een groot witwasonderzoek naar de broer van oud-VVD politicus Jos van Rey. Dat heeft het OM vrijdagavond bekend gemaakt. Henny van Rey is dinsdagavond op Aruba aangehouden.

Aruba

Het geld zat verstopt in pakketten kippenvlees in een koelcontainer van het vleesverwerkingsbedrijf van Van Rey. Op Aruba zijn in dit onderzoek de verdachten R.H., R.G. en Henny van Rey (74) aangehouden. Van Rey is op verzoek van politie en Openbaar Ministerie in Nederland aangehouden. Bij diverse doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Aruba, Nederland en België werd dinsdag nog eens ruim 1,1 miljoen euro aangetroffen en inbeslaggenomen. In Aruba werd meer dan 400.000 euro inbeslaggenomen tijdens huiszoekingen die dag. In Nederland en België leverden doorzoekingen van huizen en bedrijven 700.000 euro op.

Rolex

De Nederlandse politie doorzocht afgelopen dinsdag drie woningen en drie bedrijfspanden in Roermond, een woning in het Belgische Lanklaar Stokkem en een bedrijfspand in Bree (B). Daarbij zijn ook  bedrijfsadministratie en twee computers inbeslaggenomen. Op Aruba zijn, gelijktijdig met de doorzoekingen in Nederland en België, acht panden doorzocht, te weten vier bedrijven en vier woningen. Daarbij zijn ook onder meer drie Rolex horloges, drie waardevolle auto’s en twee motoren meegenomen.

Witwassen

De verdachten worden verdacht van het, al dan niet in georganiseerd verband, witwassen van uit misdrijf verkregen geld. Het voorhanden gekregen geld werd door henzelf of anderen in ontvangst genomen, beheerd, gewisseld en ondergebracht op voor de buitenwereld verborgen plekken. Het vermoeden bestaat dat het reguliere vleesverwerkingsbedrijf van Henny van Rey is gebruikt om contant geld te verplaatsen van Nederland naar Aruba. Tegen verdachte Van Rey is door de rechter-commissaris in Nederland een bevel inbewaringstelling afgegeven. Begin volgende week wordt Van Rey naar Nederland gebracht waar de raadkamer de vordering gevangenhouding zal behandelen. Tegen de overige op Aruba aangehouden verdachten, R.H. en R.G., zal op Aruba de inbewaringstelling worden gevorderd.

Parallel onderzoek

Het onderzoek is gestart op verzoek van het Openbaar Ministerie op Aruba. Het Nederlandse landelijk parket van het Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie zeggen op 13 april 2015  te zijn begonnen. Er is volgens het Openbaar Ministerie sprake van een parallel opsporingsonderzoek.

Zie berichten over Jos van Rey en zijn rechtszaak over ambtsmisdrijven:

Kamervragen over verdwenen Teeven-tap

‘Teeventap mogelijk opzettelijk verwijderd’

Van Rey en de corrupte politici