Miljoenen onderschept op vliegveld Brussel

De douane en politie hebben op de luchthaven Zaventem, bij Brussel, de afgelopen zes maanden vijf mannen gepakt die in totaal 3,8 mijoen euro cash geld probeerden te smokkelen. Het gaat om een uitzonderlijk hoog bedrag, normaal gesproken worden jaarlijks enkele mensen met hoogstens tienduizenden euro’s gepakt. Er wordt rekening gehouden met een groot witwascircuit.

 

De mannen hadden 256.200 euro, 390.000 euro, 609.750 euro, 1,262 miljoen euro en 1,272 miljoen euro in hun bagage verstopt. Zeker twee van de vondsten houden verband met elkaar. Deze twee mannen zijn al veroordeeld. Het onderzoek tegen de andere drie loopt nog. Dat meldt het Belgische blad De Tijd.

 

Witwasnetwerken

In 2010 onderschepte de douane negen personen met cash geld, die in totaal 240.000 euro cash bij zich hadden. In 2011 ging het om acht vangsten met een totaal bedrag van 157.000 euro. Bedragen van boven de 10.000 euro moeten worden aangegeven. Het geld dat wordt onderschept of niet kan worden verantwoord, gaat direct naar de Belgische staatskas.

De rechtbank houdt er rekening mee dat België een uitvalsbasis voor witwasnetwerken wordt en heeft daarbij rekening gehouden bij de bestraffing van de twee al veroordeelde mannen. Zij kregen een celstraf van twee jaar opgelegd. ‘De bestraffing moet duidelijk maken dat België geen veilige haven biedt voro deze vormen van criminaliteit en snel geldgewin’, aldus de rechtbank in haar vonnis.

Franse tip

Het duo, een Syriër en een Libanees – werden op 11 oktober vorig jaar opgepakt na een tip van de Franse politie. Die hadden informatie dat ze die dag van Zaventem naar Beiroet zouden vliegen.

De douane zocht daarop na de check-in de bagage van de Syriër. Daarin werd in kartonnen opbergmappen meer dan 600.000 euro gevonden. De mappen waren met folie bedekt waardoor ze onopgemerkt door de scanner kwamen.

De andere Libanees, die dezelfde vlucht nam, viel de politie op omdat hij dezelfde koffer had. Daarin bleek 390.000 euro te zitten die op dezelfde manier was verborgen.

Zelfde netwerk

Uit het onderzoek bleek dat de mannen tot hetzelfde witwasnetwerk behoorden. Ze hadden dezelfde koffer, dezelfde werkwijze en hadden hun ticket bij hetzelfde reiskantoor geboekt. Ook waren de twee allebei voor drie dagen naar Europa gekomen.

De mannen verklaarden dat ze in auto’s handelden en allebei naar Europa waren gekomen om wagens te kopen. Dat zou niet zijn gelukt. In latere verhoren gaven ze andere verklaringen, maar vertelden er niet bij voor welke opdrachtgever ze werken.

Uit oude vliegtickets bleek dat de mannen voor langere tijd tussen Europa en het Midden-Oosten reisden. Ze maakten daarbij gebruik van lokale handlangers. Zo werden in hun telefoons ook Belgische nummers ontdekt. Ook kregen ze in de gevangenis telefoontjes van Belgische nummers. Ook werden in Frankrijk geldkoeriers aangehouden die banden hadden met de twee.