‘Miljoenenfraude in Brabantse paarden-business’

Paardenhandelaars hebben in Zuidoost-Brabant voor miljoenen gefraudeerd, dat zou blijken uit onderzoek van de Belastingdienst, volgens het Eindhovens Dagblad. Het gaat daarbij om de handel in toppaarden voor de wedstrijdsport.

Valkenswaard

Openbaar Ministerie en de Belastingdienst zijn al langer bezig met onderzoek naar de paardenbranche in Brabant, onder meer naar een superduur complex in Valkenswaard. Paardenhandelaar José Javier Salvador (48) zal voor de rechter worden gebracht. Hij wordt verdacht van het witwassen van vier miljoen euro.

Tien ondernemingen

De Belastingdienst claimde vorig jaar twintig miljoen euro aan ontdoken belasting van tien ondernemingen in toppaarden. Drie handelaren hebben voor 1,9 miljoen aan boetes opgelegd. Naar verwachting zullen over andere jaren nog veel meer fraudes aan het licht komen.

Valkenswaard heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een Europees centrum voor de professionele paardensport. De driehoek Eindhoven-Brussel-Aken is wereldwijd het centrum van de business waarin miljarden euro’s omgaan.

Verschillende Europese landen werken nu samen in de opsporing van strafbare feiten of belastingfraude.