‘Vier miljoen witgewassen in Valkenswaard’

Een 66-jarige Rotterdammer speelt volgens het Eindhovens Dagblad een rol in het hyperdure stallencomplex Salvador Stables in Valkenswaard waar de Belastingdienst en FIOD een zeer grote witwasoperatie vermoeden. De in Monaco residerende Spaanse springpaardenhandelaar José Javier Salvador Torreguitart (47) is de eigenaar.

Interim adviseur

De Rotterdammer zou ook een goede kennis zijn van de voor drugshandel veroordeelde Eindhovenaar Janus van W..

De 66-jarige geboren Rotterdammer werkte als ‘interim-adviseur’ bij het stallencomplex.

Salvador Stables werd in augustus 2015 geopend. In 2016 opende de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een onderzoek naar het complex om witwassen. Op paarden, bankrekeningen en de stallen werd beslag gelegd. Vorig jaar werd bekend dat bij de Belastingdienst een onderzoek loopt naar fraude met de prijzen van toppaarden. De FIOD verdenkt Salvador inmiddels van het witwassen van vier miljoen euro crimineel geld.

Janus

Ook de Eindhovense belastingadviseur Guus de L. en de Oirschotse autohandelaar Jan L. duiken op in het onderzoek, aldus het ED.

Van W. is op vrije voeten nadat hij zijn straf na een veroordeling in België deels uit heeft gezeten. Hij was ook even in beeld in de grote Trefpunt-zaak rond het partycentrum in Best, maar werd hierin niet voor de rechter gebracht.

Salvador Stables is overigens gewoon in bedrijf, de Spaanse eigenaar is op vrije voeten.