Miljonair koopt vervolging af

Een Gentse projectontwikkelaar pleegde fraude met een uitkering, maar omdat hij een boete van 33.000 euro betaalde blijft hij uit de cel. Dat schrijven Belgische media. Didier De Witte (66) ontving vier jaar lang als 'werkzoekend gezinshoofd' onterecht 40.000 euro. Daarnaast had hij een groot inkomen van zijn bedrijven waarmee hij luxehotels ontwikkelde in gebieden. 

 

De Witte werd veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar maar sloot een deal kon sluiten met het Openbaar Ministerie. De miljonair kreeg tussen mei 2005 en mei 2009 van de uitkeringsinstantie maandelijks een werkloosheidsuitkering van 830 euro gestort als werkzoekende.

In realiteit was hij een bekende projectontwikkelaar in het Gentse, gespecialiseerd in hotels. Hij liet hotels optrekken in Gent, Aalst en Brussel. Officieel bekleedde De Witte geen enkele functie meer in zijn bouwfirma Creative Construction and Renovation (CCR), uit Destelbergen. Zijn zoon Thomas stond ingeschreven als bedrijfsleider.

Achter de schermen zwaaide vader De Witte de scepter, zo vond ook de rechter. Hij was ook nog bestuurder van vier vennootschappen. Toen hij zich liet overschrijven in de Dominicaanse Republiek kwam de fraude aan het licht. Vanuit dat land sloot hij een deal met de Belgische justitie.