Minderjarige moordenaars

In Panorama deze week een artikel over minderjarige moordenaars in Nederland. Vorig jaar werden er binnen 9 maanden 9 minderjarige verdachten aangehouden voor een levensdelict. Het artikel beschrijft vanaf 2000 een aantal opvallende zaken waarin tieners de afgelopen jaren een treurige hoofdrol speelden. 

Zoals de moord op de vijftienjarige Wesley Hoek, die in oktober 2014 door Anthonie D. (16) op het schoolplein werd doodgestoken.  D. kreeg in hoger beroep 18 maanden jeugdgevangenis en -tbs.

Straatmuzikant

Tieners vermoorden niet alleen leeftijdsgenoten, zo blijkt uit het artikel. Op 2 december 2014 werd de Bulgaarse straatmuzikant Zdravko Vazov (54) in Zwolle met 29 messteken om het leven gebracht door de zeventienjarige Otto V. De rechtbank beschouwde de jongen als sterk verminderd toerekeningsvatbaar en veroordeelde hem tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Opel Vectra

Het bejaarde Duitse echtpaar Rosa en Helmut Posanski op vakantie in Groningen wordt het slachtoffer van twee Poolse tieners: Patricia G. (15) en David F. (17). Ze worden geholpen door de 24-jarige Sebastian O. Ze slaan het echtpaar in de zomer van 2006 dood, omdat ze hun Opel Vectra willen stelen.

Andere zaken die worden beschreven zijn onder andere de moord op Maja Bradric (16), november 2003 en de zogenaamde Facebookmoord, waarbij de vijftienjarige Joyce Hua om het leven wordt gebracht door Jinhua K. (14), Polly W. (16) en Wesley C. (17).

Problematische familie

Het artikel geeft ook nog achtergrondinformatie. Zo wordt een onderzoek aangehaald dat is gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen in 2010 naar 137 jonge daders van 12 tot en met 17 jaar, die moord- en doodslag hebben gepleegd (1992 – 2007). Het onderzoek laat een profiel zien van een jonge dader die gemiddeld 16 jaar is, van allochtone afkomst is, uit een problematische familie komt, een gebrek aan zelfcontrole heeft en de voorkeur geeft aan een steekwapen, zoals een mes.