Minister: schietende politieman geen verdachte

Ook minister Ard van der Steur van Justitie vindt het ongewenst dat een politieagent die geweld moet gebruiken verdacht kan worden van het plegen van een misdrijf. Van der Steur zei tijdens een speech op de Politieacademie dat hij de Tweede Kamer snel wetsvoorstellen hierover zal sturen.

Rechtvaardigingsgrond

De minister ziet een oplossing in een aparte rechtvaardigingsgrond die beter past bij de bijzondere taak van de politie. Hierop kan een agent zich voor de rechter kan beroepen. Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie pleit al enige tijd voor een wetswijziging hierover.

Opdracht

Nu is een schietende politieagent direct verdachte van een strafbaar feit ook als hij of zij uit noodweer iemand treft. De minister is het met de korpschef eens dat de politie soms niet anders kán dan een einde maken een gewelddadige of criminele situatie dan door te schieten. Bouman: ‘Dat is hun opdracht, daar hebben ze geen keuze in. Ze móeten dat beëindigen. Desnoods met toepassing van geweld. Een burger kan in zo’n situatie weglopen, een politieman niet.’

Filmpjes

De Nationale Politie heeft drie filmpjes over de problematiek gemaakt. Het eerste filmpje is maandag 7 september online gegaan op YouTube: