Minister wil dat politie dna afstaat

De nieuwe minister van Justitie Ard van der Steur van Veiligheid vindt dat de leiding van de Nationale Politie kan besluiten dat politiemensen verplicht dna af moeten staan. Veel politiemensen die op plaatsen delict werken willen geen dna afstaan.

Eliminatiedatabank

Van der Steur hoopt dat meer rechercheurs en forensisch onderzoekers dan alsnog besluiten om hun dna af te geven. Dat dna komt dan in de zogeheten eliminatiedatabank. Als onbekend dna wordt gevonden na een misdrijf kan met die gegevens worden gecontroleerd of dat dna van een agent is.

300

Van de 1249 betrokken rechercheurs hebben 949 hun DNA laten opslaan en 300 weigerden dat. Van der Steur erkent dat rechercheurs middels de wet niet kunnen worden verplicht maar vindt het wel ‘absoluut onwenselijk’ dat niet alle betrokkenen in de databank staan. Daarom wil hij de druk opvoeren. Hij wil dat de leiding van de politie zich af gaat vragen of weigerende rechercheurs wel mee mogen doen aan een onderzoek en vindt het ook terecht dat aan nieuwe rechercheurs vooraf wordt gevraagd wangslijm af te staan voor een dna-registratie.