Ministerie blundert rond inval Staatsloterij

Het Ministerie van Financiën heeft geblunderd in het onderzoek door de Kansspelautoriteit (KSA) naar de handel en wandel van de Staatsloterij. De toezichthouder had vorige week een inval gepland, maar daar kregen ze bij de Staatsloterij van tevoren lucht van. Een woordvoerder van het ministerie laat aan de Volkskrant weten dat de Staatsloterij per ongeluk getipt is door een telefoontje van het ministerie. Daar werd gedacht dat de loterij al op de hoogte was.

Gepland gesprek

Er stond een gesprek gepland waar de toezichthouder aan de bazen van de Staatsloterij het onderzoek officieel aan zou kondigen. Door de blunder bij het ministerie is het gesprek eerder gehouden. Gespecialiseerde teams van de KSA gaan onderzoek doen in de kantoren van de Staatsloterij en Intralot, dat is het Griekse bedrijf dat de systemen beheert. Tien mensen houden zich de komende tijd fulltime bezig met het onderzoek naar manipulaties bij de Staatsloterij.

Malversaties

Het onderzoek naar malversaties bij de Staatsloterij door de KSA is officieel begonnen. Er zijn aanwijzingen dat diverse trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen. Ex-werknemers van het Intralot vrezen dat er wordt gesjoemeld met de uitslag van de grootste loterij van Nederland.

Het onderzoek is formeel gericht op ‘de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces’. Het vooronderzoek is deze zomer al gestart. Na vragen van de Volkskrant over een beveiligingslek bij de loterij eerder deze maand kwam het onderzoek in een stroomversnelling.

Opvallend

Of er daadwerkelijk iets mis is bij de Staatsloterij, is niet bekend. Wel is het hoogst opmerkelijk dat bij de trekking in januari minder uit is gekeerd dan de bedoeling was. En dat bij de Koningsdagloterij er meer loten meededen dan er waren verkocht. In een reactie zegt de loterij dat die laatste fout voor de trekking was gecorrigeerd.

Oud-medewerkers

Tegenover de krant hebben vier oud-medewerkers van Intralot verklaard dat door een beveiligingslek het mogelijk is de uitslag van de loterij te manipuleren. Medewerkers uit Griekenland hebben anoniem toegang tot de Nederlandse database van verkochte loten. Het is voor hen mogelijk om een deel van de bestaande loten te vervangen door eigen loten zonder dat iemand daarvan op de hoogte hoeft te zijn.

Trekkingen

De oprichter van Stichting Loterijverlies, Ferdy Roet, zegt in een reactie tegen de krant: ‘Als er een kans is dat deelnemers van de loterij opnieuw benadeeld zijn, dan had de Staatsloterij de mensen moeten informeren. Velen hadden waarschijnlijk wel een tweede keer nagedacht voordat ze een lot zouden kopen.’

Roet is een langlopende rechtszaak verwikkeld tegen de Staatsloterij vanwege misleiding waarin hij meer dan twintigduizend mensen vertegenwoordigd.

De Lotto

De enige andere gokaanbieder in Nederland die gebruik van de diensten van Intralot maakt, de Lotto, neemt de situatie zeer serieus: ‘De Lotto is van mening dat snel onafhankelijk onderzoek noodzakelijk is om feitelijke helderheid te verkrijgen. Vanzelfsprekend zal de Lotto, indien de toezichthouder daarom vraagt, transparant en volledig medewerking verlenen aan het onderzoek.’

De minister van Financiën is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij. Jaarlijks stroomt er dik 100 miljoen euro van de loterij direct richting de schatkist. Staatssecretaris van Financiën Wiebes juicht het onderzoek toe: ‘De integriteit van de Staatsloterij moet boven elke twijfel verheven zijn.’