Mink K. krijgt acht jaar cel (UPDATE)

Een rechtbank in Libanon heeft Mink K. veroordeeld tot acht jaar cel en een boete van ongeveer 50.000 euro voor de handel in cocaïne. Dat heeft de advocaat van Kok aan Crimesite bevestigd. Tegen K. was levenslange dwangarbeid geëist. K. werd in 2011 in de Libanese kustplaats Kaslik opgepakt. In een hotel werd 53 kilo coke gevonden.

Vrijdag was er na jarenlang voorarrest een slotzitting in de zaak. De uitspraak was direct maandag en kwam verbazingswekkend snel, aldus K.'s Nederlandse advocaat Adèle van der Plas. Zij noemt de uitspraak 'shockerend'. Van der Plas: 'Het gaat tegen alle rechtsregels in Libanon in. Hij is direct in cassatie gegaan.' 

Een Palestijn met een Bulgaars paspoort verklaarde dat de cocaïne van K. was. Een man met een Iers paspoort werd ook aangehouden. Later bleek dat dit paspoort in Ierland niet bestond. 

K. zit momenteel vast in de gevangenis van Roumieh, even buiten Beiroet. Hij heeft een relatie met de dochter van een rijke zakenman in Libanon.

Hij verdiende volgens justitie tientallen miljoenen met vooral xtc- en wapenhandel in de jaren 90. In Nederland werd hij twee keer veroordeeld voor wapenhandel. Voor de moord op Alkmaarder Jaap van der Heiden werd hij in 2007 vrijgesproken.