Mink Kok mocht niet met Van Traa praten

Na de IRT-affaire weigerden het ministerie van Justitie en Financiën corruptie bij de Douane en de FIOD tot op de bodem uit te zoeken. De zwarte piet werd gelegd bij de toenmalige Criminele Inlichtingendienst van het politiekorps Kennemerland. Sommige dossiers werden staatsgeheim verklaard.

Door @Wim van de Pol

In het boek Fred en de Wet valt te lezen dat toenmalig officier van justitie Fred Teeven er ten tijde van de onderzoeken naar de IRT-affaire alles aan deed om Klaas Langendoen en Joost van Vondel van de politie Kennemerland verdacht te maken.

Geheim

Sterker: hij noemde het als de belangrijkste motivering voor hem om in 1998 met de crimineel Mink Kok geheime gesprekken aan te gaan. Die contacten leidden tot een deal met Kok die geheim moest blijven. Kok mocht op vrije voeten blijven en informatie geven die niet gebruikt mocht worden. Een collega officier van justitie vertrouwde het niet. Hij vond de gesprekken tussen Kok en Teeven verdacht en stelde de Tweede Kamer op de hoogte. Zo lekte uit dat Kok en Teeven in het geheim contact hadden en de minister verbood ze. Teeven raakte op een zijspoor.

Theedrinken

“Crimefighter” Teeven bracht Kok niet achter de tralies maar ging met hem theedrinken, naar eigen zeggen om meer te weten te komen over de IRT-affaire en de vermeende corruptie van Klaas Langendoen en Joost van Vondel. Mink Kok zelf heeft in één van zijn gesprekken met de auteur van Fred en de Wet wat opmerkingen gemaakt die twijfels oproepen over de vraag of Teeven de corruptie in de IRT-affaire nu wel goed zag.

Wapenzaak

De corruptie van de CID-Kennemerland was volgens Kok nu juist niet waar hij over zou kunnen vertellen. Kok suggereerde tegen de auteur van dit boek dat hij weliswaar dingen wist maar dat die in een andere richting wezen. Kok noemde het opvallend dat hij juist op het moment dat de Commissie-Van Traa begonnen was met het onderzoek naar de IRT-affaire (in april 1995) hij werd aangehouden voor de wapenzaak in de Newtonstraat. Kok was in de periode daarvoor ook al gewoon in Amsterdam op vrije voeten geweest en makkelijk te traceren voor de recherche. Toen werd hij echter niet aangehouden. Tot op het moment dat Maarten van Traa naar hem informeerde. Kok zegt in het boek:

‘Ze wilden niet dat ik over de IRT-zaak zou praten met Van Traa en zeker niet dat ik onder ede zou worden verhoord.’

Boekje open

Met ‘ze’ bedoelde Kok de ambtenaren die in zijn ogen de gang van zaken rond de IRT-affaire hadden geregisseerd. Waarom wilden ‘ze’ in 1995 dan kennelijk niet dat Kok een boekje open zou doen over de corruptie in de IRT-affaire?

Zie meer in het boek Fred en de Wet en ook:

Corruptie bij FIOD en Douane werd staatsgeheim

De FIOD-methode en de sigaretten