‘MIVD luistert mee met militairen’

De militaire inlichtingendienst (MIVD) luistert mee met gesprekken tussen advocaten en op communicatielijnen die militairen in missiegebied gebruiken. In De Telegraaf maken twee advocaten bekend dat ze daartegen in actie komen.

Directeur

Ze zijn van mening dat dit niet is toegestaan, eerder deze zomer verbood een rechter afluisteren van advocaten en hun cliënten door de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD, waarna de minister van Binnenlandse Zaken in hoger beroep ging. Sébas Diekstra stuurt nu aan minister Jeanine Hennis van Defensie een brandbrief en een officiële klacht naar Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Michael Ruperti zal in een zaak de rechter-commissaris in Arnhem verzoeken om MIVD-directeur Pieter Bindt onder ede te horen.

Treurig

Diekstra in De Telegraaf:

Het is treurig dat de MIVD wel tijd heeft om gesprekken tussen advocaten en militaire cliënten af te luisteren, maar geen goed zicht krijgt op zo’n geradicaliseerde en naar Islamitische Staat overgelopen sergeant. Minister Hennis bevestigde mij eerder dat de gesprekken worden opgenomen, maar stelde dat ’de inhoud alleen wordt gebruikt als de nationale veiligheid in het geding is’. Nu er steeds vaker aanwijzingen zijn van stelselmatig afluisteren, is de maat vol. Dit heeft ernstige gevolgen voor onze democratische rechtsstaat.

Beveiligde lijn

Strafpleiter Michael Ruperti zegt ook structureel te worden afgeluisterd door geheime dienst MIVD. In de zaak van sergeant Freek V. die tijdens het trainen van Koerdische peshmergastrijders per ongeluk Delshad iemand neerschoot zegt Ruperti op een beveiligde lijn van Defensie te zijn afgeluisterd.

Geen bezwaar

Militairen zijn bang voor de MIVD omdat de dienst af kan luisteren zonder toezicht maar tevens een “verklaring geen bezwaar” zomaar kan intrekken op basis van in het geheim verkregen informatie uit, bijvoorbeeld, afluisteren.