Mobiele telefoons in Limburgse bajes

In de penitentiaire inrichting De Geerhorst in Sittard zijn recent veertien gsm’s aangetroffen bij een spitactie. Volgens De Telegraaf loopt er momenteel een onderzoek hoe deze contrabande binnen kon komen.

Afpersing

De telefoons werden op 8 februari ontdekt. Waarschijnlijk heeft een gedetineerde de telefoons naar binnen gesmokkeld. Dat was een man die de zogeheten “code groen” heeft, een regime met weinig controle en ook verlof.

De Telegraaf sprak met gevangenismedewerkers (onder meer van de Geerhorst) die zich grote zorgen maken over hun veiligheid. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat gedetineerden foto’s van hen verspreiden naar buiten zodat ze doelwit kunnen zijn voor intimidatie en afpersing.

Landelijk bijstandsteam

Periodieke spitacties, waarbij cellen minutieus worden doorzocht, worden gedaan door een speciaal landelijk bijstandsteam. De directie van de inrichting bepaalt wanneer en met welke tussenpozen een actie plaatsvindt. Het landelijk bijstandsteam vond volgens De Telegraaf in Sittard op een vleugel met 60 gedetineerden 12 telefoons. Op andere vleugels werden nog twee telefoons ontdekt.

Remmers

De aanwezigheid van verboden spullen in de bajes is al langer een groot probleem. Onlangs werd bekend dat de voor meerdere moorden tot levenslang veroordeelde Jesse Remmers in zijn cel middels een binnengesmokkelde dongel maandenlang verbinding had met internet. Remmers beschikt over een laptop van het Openbaar Ministerie omdat hij druk is met het hoger beroep in het Passage-proces. De zaak kwam naar buiten doordat medegedetineerden het GRIP (de inlichtingendienst van het gevangeniswezen) tipten.

Personeel

Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie laat onderzoek doen naar contrabande in de Nederlandse penitentiaire inrichtingen. Er is (voorzover bekend) geen structurele registratie van incidenten, maar cijfers zijn er wel. Justitie werkt ook aan wetgeving die voorhanden hebben van contrabande strafbaar stelt.

De Telegraaf schrijft niet dat één van de grote problemen bij het beheersen van onveiligheid in de bajes ligt in het vaak ontbreken van goede controle van voertuigen die de inrichting binnengaan. Vakbonden wijzen daar al heel lang op.

De Dienst Justiële Inrichtingen tobt al jaren met een tekort aan goed gekwalificeerd personeel. Volgens de vakbonden zijn er ook steeds te weinig mensen in de inrichtingen aan het werk om voldoende toezicht te houden, en dat brengt volgens de bond de veiligheid in gevaar.

Zie ook:

‘Niets aan de hand in Zuyderbos’

Bezit mobieltje in bajes wordt strafbaar

Kleine telefoontjes volop in gebruik in gevangenissen

Regelmatig drugs en telefoons in gevangenissen