Moeder (47) ‘brein’ achter dodelijke overval

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft donderdag celstraffen tot twaalf jaar geëist tegen twee Amsterdammers (22 en 23) voor de overval op een bejaarde man (76), die vervolgens overleed. Tegen de moeder (47) van een van de verdachten eiste de officier een celstraf van zes jaar. Zij zou de twee mannen op het idee hebben gebracht in te breken bij de oudere man.

‘De 47-jarige vrouw was een soort huisvriendin van het 76-jarige slachtoffer. Zij kwam bijna dagelijks bij hem over de vloer. Het slachtoffer gaf of leende haar geld en betaalde hun gezamenlijke drugsgebruik’, aldus het OM.

Geschopt en geslagen

Volgens het OM heeft de vrouw haar zoon (22) en zijn vriend (23) ertoe aangezet bij de bejaarde man in te breken op 9 januari van dit jaar. Daar zou veel geld te halen zijn. De twee mannen hebben op klaarlichte dag met een zogenaamd postpakketje aangebeld, het slachtoffer naar binnen geduwd, geschopt en geslagen, zijn mond getaped en met een koevoet geslagen.

Kwalijk

De 76-jarige man is vervolgens overleden. Omdat de 47-jarige vrouw wist dat het slachtoffer zich vaak in de woning bevond, had ze volgens de officier van justitie kunnen weten dat de kans groot was op een gewelddadige confrontatie. Dat wordt haar dan ook kwalijk genomen.

Volgens het OM moet de vrouw zes jaar achter de tralies verdwijnen. De twee mannen hoorden de officier donderdag een celstraf van twaalf jaar eisen. De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.