Mogelijk chroom-6 in PI’s Vught en Ter Apel

Gedetineerden en bewakers van de gevangenissen Ter Apel en Vught zijn mogelijk blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6. Het vermoeden bestaat dat de stof in geïmpregneerd hout zit dat afkomstig is uit het buitenland en gebruikt werd op de afdelingen houtbewerkingen van de PI’s.

In afwachting van de uitkomsten van een onderzoek is het werk op de afdeling houtbewerking uit voorzorg stilgelegd, zo meldt het AD.

Geschuurd of gezaagd

Chroom-6, een synthetische variant van natuurlijk chroom, wordt vooral gebruikt om corrosie tegen te gaan. In vaste vorm kan het geen kwaad, maar als materiaal dat chroom-6 bevat wordt bewerkt (geschuurd of gezaagd bijvoorbeeld) kunnen de kankerverwekkende deeltjes vrij komen. Een woordvoerster van het Ministerie van Justitie en Veiligheid kan niet zeggen hoeveel bewakers en gevangenen in Ter Apel en Vught mogelijk zijn blootgesteld aan chroom-6. Het ministerie hoopt binnen enkele weken duidelijkheid te kunnen geven.

Gevechtsvliegtuigen

Chroom-6 kan op drie manieren in het lichaam komen, door inademen, door de poriën en door inslikken (bijvoorbeeld bij hoesten. Bij medewerkers van Defensie die langdurig met chroom-6 in aanraking waren geweest, omdat ze in hangars onderhoud pleegden aan tanks en gevechtsvliegtuigen, werd kanker geconstateerd. Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht, zei eerder tegen de Volkskrant dat doe-het-zelvers die met chroom-6 geïmpregneerd hout zagen weinig risico lopen.