Mogelijk schade politie-onderzoek door mol (UPDATE)

Het politie-onderzoek naar Amsterdammer Miloud B. heeft schade opgelopen door een lek bij de politie. Dat schrijft BN/DeStem vandaag. De 42-jarige B. wordt verdacht van drugshandel en moord op Gintas Macionis (foto). B. en enkele mede-verdachten wisten al een week voor hun aanhouding dat de politie invallen zou doen. 

Adressen

Volgens BN/DeStem hebben advocaten van de verdachten geopperd dat politiemol Mark M. degene is die de informatie heeft gelekt. De krant heeft verslagen van politieverhoren in gezien. In gesprekken met verdachten vertellen rechercheurs dat er is gelekt in het complexe onderzoek. Ze zeggen daarbij niet door wie maar wel dat hoofdverdachte Miloud B. alle adressen van de geplande invallen kende. Dat zou ook kunnen verklaren waarom er bij de invallen niet bijzonder veel bewijs is gevonden in de woningen van de (hoofd)verdachten.

De advocaat van Miloud B., Leon van Kleef, zegt in reactie tegen Crimesite dat er in door de politie onderschept berichtenverkeer tussen verdachten locaties zijn genoemd waar de politie inderdaad invallen heeft gedaan: ‘Maar in het dossier staat nul komma nul over een relatie met Mark M.. Daar heeft de officier van justitie ook niets over gezegd. Er zijn wel vragen gesteld over hoe de verdachten bepaalde dingen konden weten.’

Macionis

Het Openbaar Ministerie verdenkt de groepering rond Miloud B. van grootschalige wiethandel. Daarbij zouden ook leden van motorclub Satudarah betrokken zijn. Justitie ziet B. ook als opdrachtgever voor de moord op zijn voormalig zakenpartner Gintas Macionis. Macionis werd in februari 2014 in Huijbergen doodgeschoten.

De rechtbank vond eerder het bewijs tegen B. niet sterk genoeg om hem ook voor deze moord vast te houden. De vermoedelijke schutters zitten nog wel vast. De broers Nihad (39) en Ismar (31) K. werden op 16 maart 2015 in Zenica, Bosnië en Hercegovina aangehouden (foto).