Politiemol had informatie over tientallen zaken

De vermoedelijke politiemol Mark M. heeft over tientallen zaken informatie opgevraagd uit het politiesysteem. Dat meldt het OM donderdag. Het is onduidelijk of al deze zaken ook zijn benadeeld door lekken, omdat niet vast staat welke informatie is doorverkocht.

Het OM verwacht dat aan het eind van het jaar wel duidelijk is welke onderzoeken zijn beschadigd door M. Daarvoor moet de politie zelf op zoek, want de verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht in de verhoren.

Zoekopdracht op 23 onderwerpen

M. had in het politiesysteem een soort abonnement op zoekopdrachten, waarbij hij een melding kreeg als er een verandering was aangebracht. In september 2015 had hij volgens het OM op 23 onderwerpen een zoekopdracht lopen waar hij een melding over ontving.

Uit het onderzoek blijkt dat M. alleen basisautorisatie had, wat wil zeggen dat hij mutaties in bijvoorbeeld processen-verbaal en aangiftes kan zien. Hij kon niet bij gevoeligere informatie, zoals die van het Team Criminele Inlichtingen of over het onderzoek naar de vlucht MH17.

Het onderzoek naar M. startte op 29 juni, toen bij een doorzoeking van een pand van een autohandelaar. Daar werden 15 pdf-bestanden gevonden die gingen over verdachten in andere onderzoeken in Brabant. Drie maanden later werd M. opgepakt.