Moord en doodslag in de Schilderswijk

Eerder deze week verscheen het boek Crimescene Schilderswijk van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. In het boek worden elf zaken beschreven die zich in de Schilderswijk hebben afgespeeld, zoals de moord op het meisje Kumral Bagçi, de oorlog tussen twee Hindoestaanse families en het verhaal van Tony de Turk. 

Laatstgenoemde, echte naam Tamer K., kreeg zijn criminele opvoeding in de Schilderswijk, maar hield vooral nogal huis in Groningen en Spijkenisse. Daarbij ging het niet zachtzinnig aan toe, vandaar dat Tamer ook wel Tony werd genoemd, naar Tony Montana uit de film Scarface. In Spijkenisse pleegt Tony in 2006 een dubbele moord, als hij bij een soort van ripdeal twee mannen doodschiet. In 2012 wordt hij daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot 21 jaar cel. Maar dat is bij verstek. Tony heeft het hazenpad gekozen.

Onopgelost

Het boek begint met de onopgeloste moord op het zevenjarige meisje Kumral Bagçi in 1995. Het in stukken gesneden stoffelijk overschot van het kind wordt in tassen op straat gevonden. In het hoofdstuk staan delen van het verhoor van de tante van het meisje, Hanim S., die door de politie wordt gezien als verdachte. De vrouw was enige tijd de minnares van de vader van het slachtoffertje. De rechercheurs gaan niet zachtzinnig te werk bij het verhoor:

Rechercheur: Geef antwoord! Wij vragen je wat! Geef antwoord! Geef eens antwoord! Ben je echt niet goed bij je hoofd? Kreeg je van Famil geld? Zeker een leuke aanvulling op je uitkering. Weet je hoe je een vrouw noemt die zich voor geld laat neuken? Een ordinaire hoer! Triest voor je kinderen om dit te weten. Je krijgt je zin niet, dus ontvoer je het kind. Kind weg. Je bent geen mens maar een beest. Je bent niet goed bij je hoofd. Je offert je bloedeigen zoon op. Je bent geen beest maar een monster. Je hebt het kind ritueel afgeslacht omdat hij niet wilde trouwen met zijn neukertje. Je bent een ordinaire hoer, monster, een beest. Je offert je eigen zoon op.

Hanim: Ik weet van deze zaak niets.

En zo gaat het twee dagen door. Totdat de vrouw zelfmoord pleegt in de cel – met haar hoofddoek.

‘Murat is goed’

Een ander hoofdstuk gaat over Murat D., leerling van het Terra College in Den Haag. Hij schiet op 13 januari 2004 adjunct-directeur Hans van Wieren in de kantine door zijn hoofd. Hij zou de jongen gekrenkt hebben. Uit het hoofdstuk wordt duidelijk dat Murat D. uit een crimineel gezin afkomstig is. Zijn vader zat verschillende keren in de gevangenis. De jongen was de oogappel van zijn moeder, die ook in de rechtbank geen kwaad woord over haar zoon wil horen. ‘Murat heeft nooit een vlieg kwaad gedaan. Ik kan niet geloven dat hij er alleen achter zit. Van Wieren had beter moeten weten hoe hij Murat had moeten aanpakken. Ik vroeg altijd aan Murat hoe het met hem ging en dan ging het goed.’ De rechter, reageerde zichtbaar geïrriteerd: ‘Murat is goed, moeder is goed, vader is goed.’ Murat wordt veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs. Sinds 2011 loopt hij weer vrij rond.