Moord nu strenger bestraft

Nederlandse rechters zijn strengere straffen uit gaan delen voor moord en doodslag. De gemiddelde straf voor deze delicten is in de periode 2006-2010 met ruim twee jaar gestegen. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat De Volkskrant heeft gehouden naar 770 vonnissen van rechtbanken. Vorig jaar moesten moordenaars gemiddeld 14,7 jaar naar de cel en verdachten van doodslag 10,7 jaar. Bij een derde van de veroordeelden kwam daar nog een tbs-behandeling bij.

De Raad voor de rechtspraak stelt dat de cijfers aantonen dat rechters kennelijk luisteren naar de roep in de samenleving om zwaardere straffen.

In De Volkskrant zegt de Haarlemse rechter Takvor Avedissian namens de Raad: ‘De jaren zestig zijn definitief voorbij. Rechters zijn deel van de maatschappij, we geven ons rekenschap van veranderde opinies. We zijn strenger geworden. Maar dat laat onverlet dat rechters elke zaak op zijn merites beoordelen, ook als de publieke opinie luidt dat Barbertje moet hangen.’

Eerder onderzoek van criminologen Paul Nieuwbeerta en Sigrid van Wingerden liet deze trend ook al zien. Zij constateerden dat de straffen voor moord en doodslag tussen 1993 en 2004 enkele jaren hoger zijn geworden.

Nieuwbeerta: ‘Uit ons onderzoek bleek dat het niet kwam doordat delicten ernstiger waren geworden. Dat ligt nu ook niet voor de hand. De meest logische verklaring is dat rechters en officieren van justitie steeds harder oordelen.’

Ook de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten herkent de trend. ‘De straffen gaan gierend omhoog’, zegt voorzitter Bart Nooitgedagt. ‘Het is tijd om deze trend te stoppen, want de menselijke maat raakt zoek. Daders zijn lang niet allemaal keiharde moordenaars. Vergelding is niet het enige dat telt, je wil ook voorkomen dat iemand opnieuw in de fout gaat. Dat lukt niet op deze manier’, vindt Nooitgedagt.

Zie Volkskrant. Hier is de reactie van de Raad voor de rechtspraak.