Moordonderzoek tekenlerares mogelijk heropend

De politie Twente overweegt de moord op tekenlerares Diana Winkel te heropenen zodra het nieuw te vormen korps Oost-Nederland een feit is.  Het korps beschikt dan over een eigen cold case-team en de zaak van de vermoordde tekenlerares kan dan heropend worden.  De zaak is opnieuw in de belangstelling door het boek Cold Cases, waarin de onopgeloste moord op Diana Winkel is onderzocht.

 

Door Vincent Verweij

Diana Winkel werd in 2008 vermoord gevonden in haar huis in Oldenzaal. De zaak veroorzaakte veel ophef omdat ze een geliefde lerares op de plaatselijke middelbare school was. Een dader is echter nooit gepakt. In Cold Cases is de zaak van Diana Winkel opnieuw grondig journalistiek onderzocht. We spraken met familie, vrienden, politie en kregen inzage in een aanzienlijk deel van het onderzoeksdossier. Uit dat dossier blijkt dat Diana Winkel verschillende problematische relaties had met Afrikaanse asielzoekers, maar ook een conflict had met haar ex-vriend en met een kennis. Er waren verschillende geweldincidenten. Zo werd zij ooit betrapt op overspel met de Afrikaanse vluchteling Celestin, door haar toenmalige vriend, waarop die laatste met een mes dreigde. Tegenover de politie verklaarde hij:

“Ik had Diana op een gegeven moment aan de telefoon en ik had toen het idee dat Celestin bij haar was. Diana was heel erg stil. Toen ik vroeg of Celestin bij haar was, werd dat door haar bevestigd. Over en weer zijn verwijten gemaakt. Ik ben toen, in een bepaalde nacht, rond de klok van 2 uur, naar Diana gegaan. Ik had nog steeds een sleutel van haar woning. Ik heb de voordeur voorzichtig opengemaakt en ben heel voorzichtig naar boven gelopen. Vervolgens ben ik de slaapkamer van Diana binnen gegaan. Ik heb het licht aangedaan en toen zag ik dat Diana en Celestin beiden naakt in bed lagen. Ik heb getracht Celestin de stuipen op het lijf te jagen, ik had een mes bij me in mijn jaszak. Ik heb een beweging gemaakt alsof ik een wapen uit mijn jaszak zou halen. Celestin sprong uit bed en greep mijn handen vast. Tot drie keer toe schreeuwde hij “Don’t kill me”. Ik heb tegen Celestin gezegd dat hij als de hel weg moest gaan”.

Na deze gebeurtenis verbrak Diana de relatie met haar vriend, verving de deursloten en ging verder met haar nieuwe Afrikaanse vriend Celestin. Maar deze relatie verliep moeizaam. Uit het politie-onderzoek is gebeleken dat Celestin een alcoholist was, die soms agressief werd. Een getuige:

“Celestin was behoorlijk aan de drank en Diana moest dat betalen. Diana wilde dat niet’.

Een ander:

“Celestin drinkt veel. Diana heeft mij ooit een keer verteld dat Celestin haar alleen maar gebruikt als vrouw, als gat. Hij heeft geen gevoelens voor haar.”

Opvallend detail in het onderzoek is dat er naast het lichaam van Diana een briefje van tien euro is gevonden. Het roept de vraag op of Diana geld wilde geven aan iemand, of zelf geld had ontvangen van iemand aan de deur. Een getuige daarover:

“Als er Afrikaanse jongens bij Diana kwamen dan werd er gegeten of ze namen een paar nootjes bij een gesprek. Als deze jongens dan weg gingen dan rende Diana achter ze aan om ze tien of twintig euro toe te stoppen.”

Op de kleding van Diana en op de muur van haar woning is DNA gevonden en in Dagblad Tubantia zegt politiewoordvoerder Prummel vandaag dat moderne DNA-technieken ingezet kunnen worden om hier betere informatie uit te halen. Het nieuw te vormen korps Oost-Nederland zou de zaak dan kunnen heropenen.

Cold Cases verschijnt op 6 november in de boekhandel en is nu al te bestellen bij Crimesite.

Vincent Verweij is onderzoeksjournalist, mede-auteur van Cold Cases en redacteur van Crimesite.