Moord op Wiels 21 keer bekend; levenslang geëist

Het OM heeft in hoger beroep een levenslange celstraf geëist tegen Elvis ‘Monster’ Kuwas, voor de moord op politicus Helmin Wiels op Curaçao. Kuwas zou 21 keer zijn verhoord, en in alle verhoren hebben bekend. Dat bleek uit de rechtszaak die vrijdag tegen Kuwas diende. Die ontkent dat hij iets met de moord te maken heeft. Hij zegt dat hij zich zwak voelde tijdens die bekentenissen, omdat hij zijn vrouw en kinderen niet kon zien.

Kuwas kon na zijn bekentenis worden overgebracht naar Nederland, net als zijn vrouw en kinderen. Hij voelde zich onveilig op Curaçao, omdat hij in de drugswereld zit. Hij zegt dat hij daarom ook een wapen droeg.

‘Geld was van ripdeal’

Volgens het OM kreeg Kuwas 35.000 gulden voor de moord, maar hij zegt zelf dat hij dat geld heeft ‘verdiend’ met een ripdeal. De rechter verbaast zich er daarom over dat hij 21 keer de moord heeft bekend. Advocaat-generaal Van der Schans voegde daar aan toe dat de bekentenis wordt ondersteund door verklaringen van onder meer de ex van Kuwas, aan wie hij de moord ook zou hebben bekend.

Ook zijn vrouw heeft verklaringen afgelegd, op basis waarvan onder meer het moordwapen werd teruggevonden. Ook blijkt uit telecomgegevens dat hij bij de plaats waar de moord plaatsvond is geweest. Kuwas zegt dat hij inderdaad langs de plaats is gereden. ‘Ik zag dat Wiels werd gereanimeerd, maar ik heb hem niet vermoord.’

De eis van levenslang van het OM is gelijk aan de straf die Kuwas voor de rechter kreeg. Tegen twee andere verdachten werd twintig jaar en vijf jaar celstraf geëist. De advocaten van de drie verdachten houden hun pleidooi nog, 20 februari volgt de uitspraak.

Lees ook:

Gokbaas opgepakt voor moord op Wiels

Gokbaas weer vrij, blijft verdachte in zaak-Wiels