‘Moorden onontdekt door geldgebrek’

Niet alle moorden komen onder de aandacht van de politie doordat er in te weinig gevallen forensisch onderzoek wordt ingezet. Bij verdachte sterfgevallen blijft pathologisch onderzoek vaak achterwege vanwege geldgebrek.

Gehalveerd

Dat schrijft De Telegraaf. Het aantal door justitie aangevraagde autopsies is de afgelopen jaren bijna gehalveerd. Forensische experts en onafhankelijke pathologen spreken in de krant hierover hun zorg uit. Politici in de Tweede Kamer willen opheldering van de minister van Justitie.

Secties

‘Nederland staat onderhand voor de keus; ophouden met bezuinigen op gerechtelijke secties of voor lief blijven nemen dat slachtoffers van misdrijven onder de noemer zelfmoord of ongeval te ruste worden gelegd. Dat laatste houdt ook in dat nabestaanden altijd in onzekerheid zullen verkeren en dat daders vrijuit gaan’, zegt directeur Sebastiaan Huntjens van het Maastrichtse forensische lab TMFI.

Protocol

VVD-Kamerlid Van Oosten bepleit een landelijk protocol over wanneer een stoffelijk overschot moet worden onderzocht. Patholoog Frank van de Goot: ‘De afname komt door keiharde bezuinigingen. Jaarlijks zijn er minimaal 5000 niet-natuurlijke overlijdensgevallen en amper 300 autopsies.’