Moordenaar 12-jarige jongen van Colombia naar Nederland

De 37-jarige Brit Alistair W. is woensdag vanuit Colombia op Schiphol aangekomen omdat hij hier nog het restant van twintig jaar cel moet uitzitten voor moord. Hij is in 2015 door het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld voor het doodschieten van de 12-jarige Danny Gubbels in Breda op 14 juli 2010.

20 jaar cel

Het gerechtshof vond bewezen dat W. samen met Tyrone G. en Marcellino F. en vier onbekenden in de zomer van 2010 in Breda het vuur openden op de woonwagen waar de jongen met zijn familie woonde, de jongen kwam om het leven en zijn moeder raakte gewond. Vermoedelijk hadden de schutters het voorzien op familieleden van de jongen. G. en F. kregen van de rechtbank zestien jaar cel maar sprak W. vrij. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep drie keer 20 jaar geëist, en het hof veroordeelde hen alledrie tot 20 jaar cel.

Andere naam

W. werd op verdenking van de moord en poging tot moord in 2011 in Engeland aangehouden. De rechtbank sprak hem in 2012 vrij, en hij werd op vrije voeten gesteld. Tijdens de behandeling van het hoger beroep verdween W.. Nadat de Hoge Raad het cassatieberoep had verworpen, werd de straf in 2017 onherroepelijk.

In 2018 werd W. door FastNL, een speciaal team van politie en OM dat is belast met de opsporing van onherroepelijk veroordeelden, onder een andere naam getraceerd in Colombia. Sinds mei 2018 zat hij in Colombia in uitleveringsdetentie.

Omdat de straf inmiddels onherroepelijk is, is W. rechtstreeks naar een gevangenis in Nederland gebracht om het restant van de 20 jaar, met aftrek van voorarrest, uit te zitten.