Moordenaar Kerwin Duinmeijer overleden
Nico Bodemeijer, de toenmalige skinhead die in 1983 de de 15-jarige Antilliaanse Kerwin Duinmeijer (foto) doodstak is overleden. Hij pleegde zelfmoord. Dat hebben ‘bronnen’ aan AT5 bevestigd. Bodemeijer was 16 jaar en een militante skinhead toen hij op de avond van 20 augustus na een woordenwisseling Duinmeijer met een mes meerdere malen stak in de Amsterdamse Damstraat. Deze rende gewond naar de Dam en vluchtte een taxi in. De chauffeur weigerde hem naar het ziekenhuis te brengen.
Een andere taxichauffeur verleende eerste hulp en zorgde voor het aanrijden van een ambulance, die pas 20 minuten later arriveerde. Duinmeijer overleed kort na aankomst in het ziekenhuis aan bloedverlies.
Algemeen is die aanval gezien als een moord met racistisch motief.
Bodemeijer zou volgens een ooggetuige en de politie tijdens de vechtpartij hebben geroepen dat Kerwin een ‘vuile nikker’ was. Naderhand heeft Bodemeijer dat ontkend en ook gezegd dat het niet bedoeld was geweest. Hij juist de ruzie hebben proberen te sussen maar toen zijn vrienden zich bedreigd voelden door de groep van Duinmeijer zou hij in de buurt een mes zijn gaan halen.
Een andere ooggetuige zei dat Bodemeijer tijdens de steekpartij riep ‘Ga terug naar je eigen land!’
Bodemeijer had een tatoeage met de tekst ‘100% blank’.
De rechter veroordeelde Bodemeijer overigens niet voor moord met voorbedachte rade. Hij werd wel gestraft voor opzettelijk toebrengen van een zwaar lichamelijk letsel. Omdat Bodemeijer minderjarig was kon hem geen tbs worden opgelegd, hij kreeg wel buitengewone therapeutische behandeling.
Bij Bodemeijer werd een ontwikkelingsstoornis vastgesteld. Hij nam snel meningen van anderen over en verbond daar extreem gedrag aan.
Oorzaak van de stoornis lag mogelijk in de opvoeding door zijn Joodse vader. Deze was ernstig getraumatiseerd doordat leden van zijn familie in de oorlog vanaf het Waterlooplein waren afgevoerd en vermoord.
Bodemeijer kwam begin 1988 op vrije voeten. Hij werd actief bij de Centrum Democraten. Hij raakte ook betrokken bij andere geweldsincidenten, zoals een vechtpartij en mishandeling op het station van Hilversum. Hij gooide ook een wielklem vanaf een balkon naar parkeerwachten.
Kerwin Duinmeijer wordt jaarlijks herdacht bij een beeld in het Vondelpark.