Moordenaar Sybine Jansons mag op begeleid verlof

De man die in 1999 de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn verkrachtte en doodde mag dinsdag vanuit zijn tbs-inrichting voor de eerste keer naar buiten. Dat staat in een brief van het Openbaar Ministerie die De Telegraaf heeft ingezien. Het is niet zo dat Martin C. nu langere tijd buiten de inrichting zal verblijven.

Roofdier

Martin C. gedroeg zich in de jaren negentig als een seksueel, en uiteindelijk, moordlustig roofdier. Hij kreeg een negenjarige celstraf wegens een paar verkrachtingen. Niet lang nadat hij vrij was verkrachtte en vermoordde hij het 13-jarige meisje Sybine. Hij kreeg 18 jaar en tbs opgelegd. Lees hier meer over Martin C..

Het is niet zo dat Martin C. nu snel weer vrij in Nederland rond zal lopen.

Begeleiders

Het gaat om een periodiek begeleid verlof, dus bijvoorbeeld eens per maand. Dat betekent dat hij samen met één of meer begeleiders van de inrichting, dus onder begeleiding, naar buiten mag, bijvoorbeeld om boodschappen te doen.

De eerste paar keer in het begeleid verlof begeleiden een beveiliger en sociotherapeut de tbs’er. Als dat goed gaat dan begeleiden twee sociotherapeuten de tbs’er, zonder beveiliger. Daarna begeleidt alleen een sociotherapeut de tbs’er tijdens het verlof.

Er zijn in de verlof-regeling vier fasen te onderscheiden: begeleid verlof, onbegeleid verlof, transmuraal verlof en proefverlof. Het is niet zo dat een begeleid verlof automatisch leidt tot onbegeleid verlof. Een verlofmachtiging wordt afgegeven voor 1 jaar en kan op basis van een evaluatie worden verlengd.

Voor een verlof is eerst een positief advies nodig van het Adviescollege Verloftoetsing tbs (AVT)., daarna neemt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) namens de minister een beslissing.

Risico

De Telegraaf schrijft dat de rechtbank een jaar geleden de tbs van Martin C. verlengde met twee jaar omdat hij te weinig voortgang toonde. De rechters stelden op basis van rapportages uit de tbs-kliniek Oostvaarders in Almere dat C. nog steeds een gevaar vormt. De reden dat C. nu op begeleid verlof mag is een ‘gedragsverandering’.

De verlenging van de tbs-maatregel staat op zich los van het verlof-regime dat een tbs’er kan krijgen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een risico blijft bestaan maar dat een tbs’er geen risico vormt tijdens een begeleid verlof. In zo’n geval zal een tbs’er niet uit de tbs worden ontslagen terwijl hij wel een vorm van verlof kan krijgen.

Brief

Sybine Jansons

Nabestaanden van Sybine Jansons en twee vrouwen die in 1999 door Martin C. werden verkracht, hebben bij De Telegraaf in een brief aan de bel getrokken. Volgens de krant zijn ze nu ‘boos en angstig’.

C. mag niet overal komen en ook niet in de woonplaats van nabestaanden. Over wat precies de gedragsverandering inhoudt is aan de nabestaanden van Sybine Jansons geen mededeling gedaan.

Journalist Cees Koring publiceerde in 2011 een boek over Martin C: De Vrouwenjager.