Surinaamse politie onderzoekt rol Nederlanders bij dubbele liquidatie Paramaribo (UPDATE2)

Er loopt in Suriname nieuw onderzoek naar de betrokkenheid van Moreno B. en Giërmo B. naar een dubbele liquidatie in Paramaribo. Dat meldt de Surinaamse politie. De twee mannen zijn in Nederland veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019. Eerder werd al bekend dat de Nederlandse justitie hen van deze moord verdenkt. Volgens de advocaat van Moreno B. is zijn cliënt van het Surinaamse onderzoek nog niet op de hoogte gesteld.

Groenvelt

Het gaat om het onderzoek naar de liquidatie van de Nederlander Dennis Groenvelt (49) en de Surinaamse Cadisha Prika (18), op het terrein van Esso On The Run aan de Wilhelminastraat te Paramaribo, in de nacht van zondag 5 mei 2019. Het parkeerterrein is dicht bij Hotel Torarica in het centrum van de stad.

De slachtoffers stonden die nacht in gezelschap van anderen bij een donkerkleurige Ford pick-up te drinken en te praten toen er vanuit een passerende Nissan Fuga met een automatisch vuurwapen op hen werd geschoten.

De Nissan werd kort na het dodelijke schietincident door de politie aangetroffen in Paramaribo-Noord. Hij was in brand gestoken.

Amsterdamse politie

In 2020 werd al bekend dat de Nederlandse politie de twee verdacht van de liquidaties. Utrechter Groenfelt werd gerekend tot de groep rond Mustafa F. en Robin van Ouwerkerk. De rivaliserende criminele organisatie van Ridouan Taghi zou daarom achter de moorden in Paramaribo zitten. F. is veroordeeld in Marokko voor witwassen en zit vast. Van Ouwerkerk is overleden aan een dodelijke ziekte.

De Surinaamse politie zegt dat er na de schietpartij informatie binnenkwam dat een Nederlandse criminele organisatie de opdrachtgever voor de dubbele liquidatie zou zijn geweest. Onderzoek van onder meer de Amsterdamse politie heeft nu naar de twee Nederlandse verdachten geleid.

Er loopt zowel in Nederland als in Suriname nog onderzoek naar de zaak. Er zijn nog meer verdachten op het oog.

Bizar

De Nederlandse advocaat van Moreno B. is Yehudi Moszkowicz. Hij noemt het Surinaamse persbericht ‘bizar’.

Moszkowicz: ‘Wij weten van niets. Het is bizar dat men dit eerst via media naar buiten brengt voordat überhaupt mijn cliënt hierover is geïnformeerd. Bij justitie en bij de politie weet men dat ik zijn advocaat ben en hij zit bovendien vast. Er is dus geen enkele belemmering om ons te informeren.’