Moordverdachte in vrijheid gesteld

De raadkamer van de rechtbank in Zwolle heeft de voorlopige hechtenis van de 29-jarige verdachte in de zaak rond de dood van Tara Dorgelo opgeheven. Woensdag 3 december verzocht zijn advocaat tijdens een eerste regiezitting om de verdachte in vrijheid te stellen. Volgens hem staat de betrokkenheid van de man bij de dood van de Ermelose niet vast. De 27-jarige vrouw werd deze zomer gevonden in de nieuwe Vecht. Een forensisch rapport sluit een gewelddadige dood uit.

Haar vriend Dave had aanvankelijk gelogen: “Ze was bij mij op bezoek. We hebben speed gebruikt, het was gezellig. Maar op een gegeven moment kreeg ze het kwaad in de kop. Toen wilde ze meer speed, maar dat kreeg ze niet. We kregen ruzie, ze vloog me naar de keel en schold me uit. Toen is ze vertrokken. Ik heb daarna geen contact meer met haar gehad.”


Gisteren was de pro-formazitting. Dar vertelde de advocaat van Dave dat  zijn cliënt Tara in het water had gedumpt, maar dat ze toen al overleden zou zijn door een overdosis. Tijdens forensisch onderzoek werd een dodelijke hoeveelheid alcohol, xtc en speed in haar bloed aaangetroffen.

Omdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) niet met zekerheid uitspraken over de doodsoorzaak van het slachtoffer kan doen heeft het OM advies ingewonnen bij The Maastricht Forensic Institute (TMFI). Dit instituut heeft laten weten dat zij dood door verdrinking of verwurging denkt te kunnen uitsluiten.

Ernstige bezwaren

Op grond daarvan vindt de rechtbank de zogeheten ernstige bezwaren (eigenlijk het bewijs) voor moord of doodslag, het meest ernstige feit dat aan verdachte ten laste is gelegd, onvoldoende om de voorlopige hechtenis voort te zetten. Om iemand te kunnen aanhouden moet er een verdenking zijn. Om iemand in voorlopige hechtenis te kunnen houden moeten er ernstige bezwaren zijn, dat wil zeggen dat er meer dan een verdenking is. Om iemand te kunnen veroordelen voor een feit moet er bewijs zijn.

Vrijheid

De  zogeheten 12-jaarsgrond (een strafbaar feit dat de rechtsorde heeft geschokt en waar 12 jaar gevangenisstraf of meer op staat) komt te vervallen. Omdat er geen andere gronden zijn om hem in voorlopige hechtenis te houden, zoals bijvoorbeeld recidivegevaar, betekent dit dat de verdachte de inhoudelijke behandeling van de zaak in vrijheid mag afwachten.

Er wordt mogelijk nog nader forensisch onderzoek gedaan. Ook wordt verdachte nog psychologisch onderzocht. Wanneer de definitieve conclusies van TMFI beschikbaar zijn zal er een datum worden gepland voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak.

Het vonnis.