‘Moordverdachte keerde drie keer niet terug van verlof’

De man die ervan wordt verdacht de Belgische studente Julie Van Espen te hebben gedood is na zijn eerste veroordeling voor verkrachting in 2004 drie keer tijdens verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis, aldus Belgische media.

Verkrachting

Uit het dossier over Steve B. blijkt dat hij in 2004 is veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor onder meer de verkrachting van een 58-jarige vrouw. In dat jaar mocht hij een dag op verlof maar hij bleef een week weg. In 2006 bleef hij zeven maanden weg en in 2008 twee maanden.

De verloven waren bedoeld voor zijn terugkeer in de samenleving na zijn detentie. Uiteindelijk is hij door de escapades zijn recht op een voorwaardelijke invrijheidstelling kwijtgeraakt.

‘Niet vluchtgevaarlijk’

B. is in juni 2017 voor een andere verkrachting veroordeeld. De rechter schorste toen zijn voorlopige hechtenis omdat B. ‘niet vluchtgevaarlijk’ zou zijn. Hij ging in hoger beroep en bleef op vrije voeten. De straf voor de verkrachting moet hij nog uitzitten.

B. zit nu vast op verdenking van doodslag of moord op de 23-jarige Van Espen. Haar lichaam werd maandag in het Albertkanaal gevonden. Ze was per fiets op weg gegaan naar een afspraak in Antwerpen. B. heeft bekend haar vorig weekend te hebben vermoord.