Moordverdachte niet vervolgd voor coke-zaak

Justitie heeft de man die verdacht wordt van opdracht geven voor de moord op Tanja Gurskaja (in Venlo in 2012) niet vervolgd voor zijn mogelijk aandeel in grootschalige cocaïne-import vanuit Brazilië, terwijl de politie daar wel bewijs over had liggen. Grote vraag: waarom ging John B. vrijuit?


Door @Wim van de Pol

Op 25 oktober 2012 werd de 39-jarige Tanja Gurskaja, moeder van twee kinderen, vermoord door twee huurmoordenaars. De politie in Venlo blijkt een verband te zien tussen deze moord, waarvoor John B. opdracht zou hebben gegeven, en een cocaïnelijn met Brazilië. In de zaak van het cocaïneonderzoek zijn andere verdachten tot lange celstraffen veroordeeld maar John B. komt in die zaak niet voor.

Weghouden

Het Openbaar Ministerie wilde het aandeel van moordverdachte John B. zelfs helemaal weghouden uit de cocaïne-dossiers maar middels een anonieme brief aan de politie in Limburg kwamen de verdenkingen tegen John B. toch uit. De politie in Venlo heeft nogal wat aanwijzingen dat B. een sleutelrol speelde in een cocaïne-onderzoek van de Britse, Nederlandse en Duitse autoriteiten, zo blijkt uit het dossier dat Crimesite heeft ingezien. Tussen 8 september 2011 en 2013 zijn er door John B. waarschijnlijk negen partijen limoenen in Rotterdam geїmporteerd. Waarschijnlijk zijn alleen de laatste drie daadwerkelijk onderzocht. In één container zat 500 kilo cocaïne.

Katvanger

Op 22 mei 2013 werd in Rotterdam ruim 500 kilo cocaïne gepakt, de zending zat in een container met limoenen uit Santos, Brazilië. Momenteel speelt deze zaak voor het Haagse gerechtshof. Een verdachte werd daarin tot vijf jaar cel veroordeeld. Zijn advocaat Ed Manders eist vrijspraak en niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Hij zegt dat overduidelijk is dat een contact van John B. het bedrijf van zijn cliënt als katvanger gebruikte. Ook deze Louis H. is niet vervolgd. Dat terwijl de limoentransporten door hem werden afgehandeld en betaald. En het verbroken zegel van de drugscontainer bij hem werd aangetroffen.

Bewijs

Tegen John B. blijkt er door de politie in Limburg bewijs te zijn verzameld:

  • Twee getuigen verklaren op naam over cocaïnehandel van B.. Eén noemt hem als de eigenaar van de container met 500 kilo. Er is ook een anonieme melding over zijn betrokkenheid.
  • Dezelfde zakken, met een zeer specifieke opdruk, waarin de coke zat verpakt zijn in de koffer van B. aangetroffen toen hij op Schiphol werd aangehouden voor de moord, vlak voordat hij naar Brazilië wilde vliegen. Dezelfde zakken lagen ook in zijn snackbar in Kessel.
  • In de mobiele telefoon van B. zat het nummer van Louis H., de man die de coke-container afhandelde. B. had voor de aankomst van drie containers steeds telefonisch contact met H..
    De recherche kreeg duidelijke tips van de Douanerecherche in Rotterdam over de containers en over H. en B..
  • Er zijn sterke aanwijzingen dat Wilmo R. – de echtgenoot van de vermoorde Tanja Gurskaja – ook betrokken was bij de cocaïnehandel.
  • Dennis W. – de verdachte van de moord op Gurskaja – heeft gesuggereerd dat John B. en Wilmo R. ruzie hadden gekregen over de cokehandel met Brazilië.

‘Onbegrijpelijk’

Advocaat Ed Manders tegen Crimesite:

Het is onbegrijpelijk dat noch Louis H. noch John B. zijn vervolgd in de cocaïnezaak. Er is bewust niets mee gedaan. Op deze manier is de bewijswaarde tegen mijn cliënt nihil. Er is gewoon geen goed onderzoek gedaan.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam beschikte wel degelijk over de bovenstaande informatie over de vermeende rol van John B. en Louis H.. Het OM vervolgde daarop wel verdachten voor een kennelijk gering aandeel in de import maar zag geen reden om John B. en Louis H. te vervolgen voor een mogelijk veel groter aandeel.

De vraag is waarom.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt desgevraagd:

Het is twee jaar geleden. Er is toen onderzoek gedaan maar kennelijk was er toen geen aanleiding om John B. en Louis H. te vervolgen. Daar houd ik het nu bij.

Vrije voeten

John B. is verdacht van het opdracht geven voor de moord op Tanja Gurskaja maar kwam op vrije voeten nadat het Openbaar Ministerie een fout maakte in zijn vervolging. Het gerechtshof verwees de zaak later terug naar de rechtbank Maastricht. Pas in maart 2016 zal deze de zaak verder behandelen.

Alle berichten over de moord op Gurskaja.