“Moslima” Laura is weer in Nederland

Laura de B. is weer terug op Nederlandse bodem, na drie maanden vast te hebben gezeten in Qatar. Dat bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Utrechtse vrouw werd veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens seks buiten het huwelijk en alcoholgebruik. Nog altijd zijn er veel vragen.

Door Vincent Verweij

De afgelopen dagen is Laura de B. in diverse media afgeschilderd als een dure callgirl, die op jacht was naar het grote geld in Qatar. Naar eigen zeggen verkracht tijdens een vakantie, maar op sommige misdaadsites neergezet als een hoer, die het aan zichzelf te danken heeft. Maar of dat echt zo is, is maar zeer de vraag.

Surinaams

Laura is de dochter van een Surinaamse vader een een Hollandse moeder. Ze heeft het in haar jeugd niet altijd even makkelijk gehad, schrijft ze op haar Facebook:

En:


Stage

Na de middelbare school in Zeist, volgt ze een juridische opleiding aan het Utrechtse ROC maar die breekt ze na twee jaar af. Daarna start ze aan de Hogeschool van Utrecht met een communicatie-opleiding. Een opleiding die ze volgens haar Linkedin-profiel afrondt met een bachelor titel. Ze loopt stage bij de Utrechtse organisatie U2Bheard, die probleemjongeren ondersteunt, zo bevestigt projectleider Bea van Doorn tegenover Crimesite .

Islam

Gaandeweg raakte Laura geinteresseerd in de Islam, ondanks het feit dat haar ouders geen van beiden die godsdienst aanhangen. Op Facebook gaat ze een groot aantal groepen volgen die haar wegwijs maken in de islamitische leer en gebruiken. Als ze haar paspoort moet vernieuwen, gaat ze met een hoofddoek op de foto. Zo verwonderlijk is haar interesse voor een land als Qatar dus ook niet. Wanneer een vriendin haar vraagt om op vakantie te gaan naar het Arabische schiereiland, is het zeer wel denkbaar dat ze daar op in is gegaan, uit interesse voor het land, de cultuur en de religie. Dat ze het tegen haar moeder verzweeg, is ook begrijpelijk, gezien de ongebruikelijke keuze voor de Islam.

Betaald werk

Dat Laura haar geld met betaalde seks zou verdienen, is voorlopig niet meer dan roddel en achterklap. Enige vorm van hard bewijs is er niet geleverd. Volgens haar Linkedin profiel werkt ze als account manager voor een tv-producent die gesponsorde programma’s voor RTL maakt. Maar belangrijker: haar werkgever bevestigt dat en omschrijft haar als een ambitieuze harde werker. Terwijl haar werkgever waarschijnlijk de eerste zou zijn die zijn steun intrekt op het moment dat zou blijken dat ze een escort-dame is, of gelogen zou hebben over haar werk voor RTL. Haar werkgever heeft namelijk geen enkel belang bij slechte publiciteit.

Vragen

Het wachten is nu op het verhaal van Laura zelf. Er zijn nog veel vragen. Is de vrouw die beweert Lisa te zijn (en zou hebben toegegeven als prostituee te werken) wel degene met wie Laura naar Qatar is gereisd? Wat is er nou precies gebeurd in de hotelbar? Heeft Laura zichzelf wel of niet aangeboden voor geld? Waarom weigerde Laura maandenlang juridische bijstand? Waarom dronk zij alcohol als ze zich tot de islam heeft bekeerd? Allemaal logische en terechte vragen maar zolang de antwoorden ontbreken is alles wat er op internet en in de media verschijnt, vooral speculatie.