MC’s willen Opstelten vervolgen om imagoschade

De motorclubs Black Sheep en Veterans willen dat politie en justitie de motorclubs niet meer als crimineel bestempelen. De clubs zeggen dat ‘alle juridische mogelijkheden’ worden aangegrepen om het ‘ongefundeerd’ labelen van hun motorclubs als criminele organisatie te stoppen. De MC’s willen onder meer dat oud minister Opstelten wordt vervolgd vanwege laster en smaad.

Opstelten heeft, net als politie en justitie, meerdere keren gezegd dat de motorclubs zich bezig houden met criminaliteit. De clubs willen dat dat stopt en zijn, onafhankelijk van elkaar, juridische acties gestart.

Opstelten vervolgd

Zo heeft Black Sheep de Tweede Kamer maandag verzocht om opdracht te geven tot het vervolgen van Opstelten, die maandag nog in functie was. De Veterans deden vorig jaar al aangifte, maar het OM besloot niet over te gaan tot vervolging. Waarschijnlijk gaat de Hoge Raad in mei bekijken of Opstelten alsnog vervolgd moet worden.

De advocaat van de motorclubs, Michael Ruperti, zegt dat het opstappen van Opstelten als minister van Veiligheid en Justitie geen gevolgen heeft voor de stappen die de motorclubs tegen Opstelten willen ondernemen. Black Sheep wil daarnaast dat de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse zaken, en de korpschef van de Nationale Politie hun club niet meer als Outlaw Motorcycle Gang bestempelen. Als die eis wordt ingewilligd, valt de club niet meer onder de landelijke aanpak van motorclubs.

‘Onterechte inval’

Black Sheep heeft daarnaast ook aangifte gedaan tegen de politie wegens laster en smaad. De politie plaatste na een inval bij het clubhuis in Ede, in februari 2015, een bericht op de site dat de leden op grote schaal betrokken waren bij criminele activiteiten. Maar volgens Ruperti werd bij de inval niets gevonden. Er is daarom ook een klacht ingediend tegen de politie en justitie vanwege een onterechte inval.