Na 12 jaar vast om voorbereiding liquidatie

Een man met de Servische nationaliteit is na twaalf jaar aangehouden voor voorbereiden van een liquidatie in 2004 in Amsterdam. De nu 47-jarige verdachte zou in 2004 in een woning in Amsterdam-Buitenveldert een autobom hebben geprepareerd voor een liquidatie.

Hongarije

Dat heeft het landelijk parket woensdagmiddag bekendgemaakt. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft hem woensdag in bewaring gesteld. De man heeft al die tijd internationaal gesignaleerd gestaan. Hij werd twee weken geleden in Hongarije aangehouden en aan Nederland overgeleverd.

Groepje

De Landelijke Recherche deed medio 2004 onder leiding van het landelijk parket onderzoek naar een groepering die vermoedelijk op bestelling wapens leverde. Het groepje mannen bestond uit enkele Serviërs, een Turk en een Nederlander. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat zij doende waren een explosief samen te stellen uit ingevoerde materialen.

Het doel daarvan was nog onbekend. Toen de recherche op 12 november 2004 voldoende zekerheid had over de locatie van het explosief werd ingegrepen. In een woning in Amsterdam-Buitenveldert trof de politie een zelf gemaakte bom aan, bestaande uit een kilo springstof en een tot ontsteker omgebouwde telefoon.

Criminele afrekening

Uit een eveneens aangetroffen plattegrond van Rotterdam en een foto van het vermoedelijk beoogde slachtoffer, werd duidelijk dat de bom bedoeld was om met magneten onder diens auto aangebracht te worden. Het motief om deze persoon te treffen is niet boven water gekomen. Vermoedelijk ging het om een afrekening in het criminele milieu.

Schiphol

Kort voordat de recherche de woning in Amsterdam binnenviel had de nu aangehouden Serviër via Schiphol het land verlaten. Hij werd internationaal gesignaleerd maar nooit aangehouden, tot twee weken geleden. Ondanks de lange duur die sinds het feit is verstreken oordeelde de rechter-commissaris vandaag dat de rechtsorde geschokt is door dit ernstige misdrijf, en werd de verdachte voor twee weken in bewaring gesteld. De andere betrokkenen zijn in 2006 in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 5,5 jaar.