Na Chapo jaagt de DEA op een vrouw

Nu Joaquín “El Chapo” Guzmán Loera weer vastzit heeft de Drug Enforcement Administration (DEA) nu een vrouw op het oog als meest gezochte internationale drugscrimineel. Tenminste gezien een recente plaatsing op de lijst van de DEA International Division

Geen strafblad

Het gaat om de Colombiaanse Maria Teresa Osorio de Serna. Zij zou ooit betrokken zijn geweest bij de activiteiten van het toenmalige Medellín-kartel van Pablo Escobar. De autoriteiten in de Verenigde Staten (Southern District New York) willen haar binnenhalen op beschuldigingen over witwassen en conspiracy in cocaïnehandel. Na een bericht van BBC Mundo meldden Colombiaanse media dat de vrouw voorzover bekend in dat land geen strafblad heeft en ook geen doelwil van de politie zou zijn.

Media

De prominente plaats van Osorio op de DEA-lijst laat onverlet dat die dienst zeker nog wel belangrijker drugsfiguren in Latijns-Amerika op het oog zal hebben. Voor Osorio staat geen beloning uit van het Narcotics Rewards Program van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is bijvoorbeeld nog Chapo’s collega in het netwerk van het Sinaloa-Kartel, Ismael Zambada Garcia, ofwel “El Mayo (foto)”. Ook zijn er nog figuren van Los Zetas voortvluchtig. In Colombia is Dario Antonio Usuga, alias “Otoniel” voortvluchtig, één van de veronderstelde leiders van de Urabeños.

Waarom Osorio de Serna (lengte 1,57, gewicht 72, geboren tussen 1945 en 1950) zo prominent op de DEA-lijst staat blijft de vraag. In welke netwerk ze thuishoort ook. Maar zeker is dat voor de media in Latijns-Amerika  de jacht op haar geopend is.