Na El Chapo komen de Chapitos

Nu Joaquín Guzman (El Chapo) is veroordeeld tot misschien wel levenslang komen in de Verenigde Staten zijn zoons aan de beurt. Twee van hen zijn in staat van beschuldiging gesteld, wegens minieme drugsfeiten (vergeleken met hun vader).

Vijf kilo

Het gaat om Joaquín Guzmán López and Ovidio Guzmán López. Ze zijn verdacht van samenzwering bij het smokkelen van vijf kilo cocaïne, 500 gram meth, en een ton marihuana naar de VS, tussen april 2008 and 2018. De zaak loopt bij een rechtbank in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC.

Chapitos

De vier zoons van El Chapo worden wel aangeduid als Los Chapitos. Joaquín Guzmán López (34) is een onbekende. Van Ovidio (28), Iván Archivaldo en Jesús Alfredo is wel bekend dat ze zich bezighielden met de zaken van het Sinaloa-kartel. De laatste zou geregeld voor zaken in de Colombiaanse stad Medellín verblijven.

Alfredo Guzman

Machtstrijd

Na de aanhouding van hun vader mengden ze zich in de machtsstrijd die in het netwerk speelde. Hun tegenspeler was de ex-rechterhand van Chapo, Dámaso López Núñez, alias “Licenciado,” sinds 2017 aangehouden en overgebracht naar de VS. Daardoor groeide de invloed van Los Chapitos.

Ontvoerd

Maar nu zou de voortvluchtige nummer twee van het Sinaloa-netwerk Ismael Zambada Garcia, alias “El Mayo,” de touwtjes stevig in handen hebben.

Jesús Alfredo en Iván waren in 2016 enige tijd ontvoerd door het in invloed tweede criminele netwerk van Mexico, de CJNG, naar verluidt in opdracht van leider Nemesio Oseguera Cervantes, alias “El Mencho,”.