Naoufal F. komt snel naar Nederlandse cel

Naoufal F. (alias Noffel) zal op korte termijn worden overgeleverd aan Nederland. Een Ierse rechter heeft donderdagmiddag besloten dat dit is toegestaan. Volgens zijn Nederlandse advocaat was hoger beroep nog mogelijk maar kiest haar client er nu voor snel in Nederland voor te komen.

Witwasverdenkingen

Nederland heeft aan Ierland overlevering gevraagd voor onder meer F.’s vermeende betrokkenheid bij de mislukte aanslag op Peter R. (alias Pjotr) in Diemen eind 2015. Hij zal daarnaast worden berecht om een aantal witwasverdenkingen. Ten eerste zegt het Openbaar Ministerie dat hij in de zaak van de aanslag op P. crimineel geld voorhanden heeft gehad waarmee de schutters zijn betaald. ‘Geheel een aanname van het Openbaar Ministerie, waar geen bewijs voor is’, zegt zijn advocaat Inez Weski hierover. Ten tweede zal hem het voorhanden hebben van onder meer dure horloges die in zijn appartement in Ierland zijn aangetroffen ten laste worden gelegd.

Jimmy Woo

Ten derde had hij een – volgens zijn advocaat Weski – redelijk beperkt geldbedrag in zijn bezit toen hij werd aangehouden voor een mishandeling in club Jimmy Woo in Amsterdam. Die mishandeling was in 2012. Noffel werd daarin vorig jaar vrijgesproken maar het Openbaar Ministerie is in die zaak in hoger beroep gegaan.

Buik

De zwaarste verdenking, waarop ook de voorlopige hechtenis de komende tijd in Nederland vooral zal zijn gebaseerd, is de rol die F. volgens het Openbaar Ministerie speelde bij de aanslag op Peter R.. In dat dossier is de crux van het bewijs een communicatie middels (inmiddels gekraakte) pgp-toestellen. Ene ‘Buik’ stuurde de kennelijke schutters aan, zo valt op te maken uit pgp-contacten. In die zaak zal het er vooral om gaan te bewijzen dat ‘Buik’ daadwerkelijk Noffel was. Verwijzingen naar zijn corpulentie zullen niet voldoende zijn. Tot nu toe is er weinig ander concreet bewijs.

Koortsachtig

Dat Noffel ook bij andere moorden betrokken was is in het geruchtencircuit en in verschillende media een uitgemaakte zaak. Zijn naam valt bijvoorbeeld in de zaak van de moord op Samir Bouyakrichan (2014) in Spanje en bij de moord op Lucas Boom (2015). Het ligt voor de hand dat het Openbaar Ministerie en de recherche koortsachtig aan het werk zijn (of zijn geweest) om over andere levensdelicten dan de aanslag op R. het bewijs rond te krijgen.